Dr Zorica Crnogorac Ginekolog – Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Dr Zorica Crnogorac Ginekolog – Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Specijalna ginekološka bolnica Genesis
Uroša Predića 4
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dr Zorica Crnogorac Ginekolog
Dr Zorica Crnogorac Ilić ginekolog

Medicinske usluge

Biografija doktora

Specijalna ginekološka bolnica Genesis Novi Sad

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Konsultacije za vantelesnu oplodnju (VTO)
Konsultacije za vantelesnu oplodnju (VTO) podrazumevaju nekoliko koraka – obavljanje pregleda, dijagnostika, utvrđivanje pravog stanja, uvodni razgovor i dogovori za buduće lečenje. Vantelesna oplodnja se sprovodi u slučajevima kada ne postoji ni jedan drugi jednostavniji način lečenja steriliteta. Tokom konsultacije za vantelesnu oplodnju ginekolog pregleda svu Vašu dokumentaciju. Stoga, trebalo bi poneti sve prethodne nalaze (kako bi se izbeglo ponavljanje pretraga), nalaz koji govori o tome kakav je hormonski status kod žene, pregled i ultrazvuk obe dojke, briseve – VS (vaginalni sekret), PA (Papanicolau test), Cervikalni bakteriološki bris, brisevi na Mycoplasmu, Ureaplasmu I Chlamydiu trachomatis za oba partnera, analiza na HIV, hepatitis B I C za oba partnera, spermogram i spermokultura. Nakon prvog razgovora i pregleda donete dokumentacije donosi se odluka koje će se dodatne pretrage i intervencije raditi u jednodnevnoj dijagnostici

Inseminacija
Inseminacija predstavlja potpomognuto unošenje speratozoida u matericu pomoću katetera u vreme ovulacije, pod uslovom da su oba jajovoda kod žene prohodna. Inseminacija se preporučuje parovima kod kojih postoji umereno smanjen broj i pokretljivost spermatozoida, ukoliko kod žene postoje antitela na spermatozoide, ukoliko žena ima blagi oblik endometrioze, ukoliko žena ima loš kvalitet cervikalne sluzi ili kod parova kod kojih je nepoznat uzrok steriliteta. Inseminacija je bezbolna intervencija, koja se vrši tako što se tanak kateter plasira u kanal grlića materice i kroz njega se špricem u matericu ubacuje obrađeni uzorak sperme koji sadrži najkvalitetnije spermatozoide.

Vantelesna oplodnja
Vantelesna oplodnja se sprovodi u slučaju da ne postoji jednostavniji način lečenja steriliteta. Trudnoća koja je nastala kao posledica vantelesne oplodnje je potpuno ista kao i svaka trudnoća nastala prirodnim putem.

Vantelesna oplodnja - IVF tretman (In Vitro Fertilizacija)
Standardni IVF tretman obuhvata primenu lekova za stimulaciju ovulacije, monitoring ciklusa, prikupljanje jajnih ćelija i njihovo spajanje sa muškim polnim ćelijama. Rezultat je stvaranje embriona koji se plasira u matericu. IVF tretman se obavlja u slučaju da postoji oštećenje jajovoda, ukoliko je nepoznat uzrok steriliteta, u slučaju da postoji endometrioza, ako je prisutan muški faktor steriliteta, neuspeh indukcije ovulacije nakon 3 pokušaja i neuspeh intrauterine inseminacije nakon 3 ciklusa. Šansa za trudnoću pomoću IVF tretmana zavisi od starosti para, nivoa reproduktivnih hormona, pridruženih bolesti (gojaznost, dijabetes, hipertenzija, imunološke bolesti itd.) i iznosi od 40 do 47%. Pored toga, ona zavisi i od životnih navika – količine stresa, konzumiranja alkohola, pušenja…).

Vantelesna oplodnja - ICSI tretman (Interplazmično ubacivanje spermatozoida)
Tokom ICSI metode se, za razliku od IVF tretmana, bira samo jedan spermatozoid koji se pomoću mikromanipulatora plasira u jajnu ćeliju. Ova tehnika se koristi u slučaju da je kod para dijagnostikovano postojanje lošeg kvaliteta i malog broja spermatozoida ili nakon punkcije testisa kod Azoospermie (nedostatak spermatozoida u ejakulatu). Šanse za uspešnu trudnoću korišćenjem ICSI metode je oko 40-45%.

Ginekološki pregled
Svaka seksualno aktivna žena trebalo bi da ide na preventivni ginekološki pregled jednom godišnje. U slučaju da dođe do kašnjenja u dobijanju prve menstruacije (nakon 16. godine), ukoliko izostane menstruacija, ukoliko se jave bolovi u donjem delu trbuha, nastupi krvarenje u postmenopauzi itd. potrebno je obaviti vanredni ginekološki pregled.Sam vaginalni pregled se sastoji iz dva dela: pregleda spekulumom (posebnim instrumentom) i bimanuelnog pregleda (obavlja se rukama) koji se ne obavlja uvek naročito ako se pristupa ultrazvučnom pregledu.

Ultrazvučni pregled
Ultrazvučni pregled ginekologu omogućava da vidi kako izgledaju unutrašnji reproduktivni organi – jajnici i materica i otkriti eventualni poremećaji ili bolesti.

Ultrazvučna dijagnostika trudnoće
Ultrazvučna dijagnostika trudnoće je metoda kojom se može utvrditi trudnoća već nakon 3 nedelje od oplodnje, odnosno nakon 5-7 dana od izostanka menstruacije. Prvi UZ pregled u trudnoći je važan da bi se utvrdilo mesto trudnoće, tj. da li je trudnoća u materici ili van nje (što je nepoželjan nalaz), da bi se utvrdila vitalnost trudnoće, broj plodova i verovatni termin porođaja (VTP).

Rano otkrivanje urođenih anomalija ploda ultrazvukom
Rano otkrivanje urođenih anomalija ploda je imperativ ultrazvučne dijagnostike u trudnoći. Ono je važno kako bi se što pre završila takva trudnoća ukoliko je anomalija ploda teška i ne može se ukloniti operacijom nakon porođaja. Rano otkrivanje anomalija ploda obavlja se tokom pregleda između XII i XIV nedelje trudnoće.

3D i 4D ultrazvučni pregled
Današnji ultrazvučni aparati su toliko uznapredovali da prikazuju plod u tri dimenzije (3D ultrazvuk) i to u funkciji vremena – četvrta dimenzija (4D ultrazvuk). Tokom ovog pregleda videćete kako Vaša beba izgleda, kako se ponaša itd. Ovi pregledi se snimaju, tako da svaka pacijentkinja fotografiju ili videozapis pregleda bebe.

Uklanjanje kondiloma (polnih bradavica)
Uklanjanje kondiloma, odnosno način na koji će se oni uklonitizavisi od njihovog izgleda, pozicije i rasporeda. Kondilomi se mogu ukloniti lekovima, hirurškim putem, laserom ili radiotalasima.

Prenatalna dijagnostika korišćenjem NIFTY ili NIPT testa
NIFTY ili NIPT test predstavljaju neinvazivnu prenatalnu dijagnostiku za otkrivanje hromozomskih trizomija u trudnoći. Tačnost ovog testa je preko 99%, a obavlja se nakon 10. nedelje trudnoće. Uzimanjem krvi iz vene majke analizira se plodova DNK. Prenatalna dijagnostika korišćenjem NIFTY testa zasniva se na otkriću da se u krvi trudnice, buduće majke, nalazi određeni deo slobodne DNK ploda. Namenjen je bilo kojoj trudnici čija je trudnoća starija od 10 nedelja. Treba naglasiti da ovim testom nije moguće utvrditi postojanje mutacija gena, hromozomskog mozaicizma i strukturnih hromozomskih grešaka. Rezultate testa dobijate nakon dve do tri nedelje.

Neinvazivni prenatalni test NACE
NACE test je jedan od najsavremenijih prenatalnih testova današnjice, koji vam na jednostavan i potpuno bezbedan načinomogućava da sa tačnošću od preko 99 odsto otkrijete da li postoji rizik da beba koju nosite ima neku od najčešćih hromozomskih nepravilnosti. Izvodi se tako što se trudnici izvadi krv, a rezultati se dobijaju unutar 3 dana od prispeće uzorka u laboratoriju.

ERA – test endometrijalne prijemčivosti
Test je namenjen svima koji planiraju trudnoću, a imaju problem sa implantacijom (usađivanjem oplođene jajne ćelije u telo materice). ERA test je jednostavna i brza procedura. Uzima se uzorak tkiva endometrijuma (biopsija) koju izvodi ginekolog. Nakon primanja uzorka tkiva, laboratorija analizira ekspresiju 238 gena koji su povezani sa statusom endometrijalne prijemčivosti. ERA prediktor, specijalno dizajniran od strane IVIOMICS-a, obrađuje dobijene podatke i klasifikuje uzorak kao prijemčiv ili ne prijemčiv. Rezultat procedure određuje da li će pacijentkinjin endometrijum biti adekvatan za usađivanje embriona nakon embrio-transfera ili ne, u cikulusu kada je načinjena biopsija. Ukoliko analiza pokaže da je endometrijum prijemčiv za implantaciju, tada se definiše prozor implantacije, tj. tačan dan kada treba sprovesti transfer embriona i povećati mogućnost uspeha celokupnog IVF tretmana.

Biografija doktora: Dr Zorica Crnogorac Ginekolog

Dr Zorica Crnogorac Ilić ginekolog

Dr Zorica Crnogorac, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta, osnivač je specijalne ginekološke bolnice Genesis. Nakon završene specijalizacije iz ginekologije i akušerstva, svoje lekarsko interesovanje je usmerila na usavršavanje u oblastima kao što su lečenje bračnog steriliteta i tehnike asistirane humane reprodukcije. Usavršavala se u prestižnim evropskim centrima koji se bave vantelesnom oplodnjom IVF metodom u Beču, Kopenhagenu i Londonu.

Zakazivanje pregleda

Dr Zorica Crnogorac

GinekologMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Uroša Predića 4
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Uroša Predića 4
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Dr Zorica Crnogorac, ginekolog akušer i osnivač Specijalne ginekološke bolnice Genesis, pružiće Vam vrhunsku uslugu u oblastima kao što su vantelesna oplodnja, inseminacija, prenatalna dijagnostika itd. Usavršavanje u Beču, Kopenhagenu i Londonu doneli su joj značajno iskustvo i neprocenjivo znanje koje ona stručno primenjuje u svakom od ovih tretmana. Dr Zorica Crnogorac će Vam pored pomenutih usluga obaviti i ginekološki, ultrazvučni pregled, 3D i 4d pregled itd.

Specijalna ginekološka bolnica Genesis
Uroša Predića 4
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: