Epilepsija – simptomi i lečenje

Epilepsija je bolest mozga, a mozak je najsavršenije delo prirode i najkomplikovanija organizacija materije. To je organ našeg pamćenja, mišljenja, učenja i najviših aktivnosti u živoj materiji, a sastavljen je od 14 i više milijardi moždanih ćelija i sve one rade u saradnji i harmoniji. Epileptični napad nastaje kada jedna grupa moždanih ćelija postane suviše aktivna, ne sarađuje sa ostalim ćelijama, poremeti ravnotežu i onda to razdraženje (kratki spoj) se prenosi na ostale delove mozga. Ako je to razdraženje ograničeno na jedan manji deo mozga, javlja se delimični (žarišni ili fokalni) napad, a ako se razdraženje prenese na ceo mozak, onda dolazi do velikog epileptičnog napada.

Simptomi epilepsije

Psihomotorni napadi su najčešći. Osoba oseti neprijatan miris i ukus ili muku u stomaku, zatim deluje kao odsutna, zagledana u jednu tačku i to traje od jednog do nekoliko minuta. Ponekad ove osobe izgledaju kao da su pijane, kao da nešto sanjaju, viču.

Apsans (mali napadi ili petit mal) su vezani za detinjstvo. Osoba iznenada dolazi u kratkotrajno besvesno stanje, bez pada, i to traje nekoliko sekundi. Nakon prestanka napada, osoba nastavlja započetu radnju (piše, crta). Nekada se u toku napada javlja treperenje očiju ili laki trzaji ruku i nogu.

Parcijalne napade (žarišne ili fokalne napade) karakterišu izdvojeni grčevi jednog dela tela (ruke, noge ili lica), osoba može osetiti bockanje ili trnjenje, napadi ostaju lokalizovani i nema poremećaja svesti, a ako se prošire na ostale delove tela, dolazi do velikog napada.

Veliki epileptični napadi (tonično klonični napadi) su najdramatičniji za okolinu. Postoji nekoliko faza napada. Prvo se javljaju predznaci koji se ispoljavaju kao poremećaji disanja, spavanja, varenja, mokrenja, muka u stomaku, zevanje, iznemoglost, glavobolja, vrtoglavica, osećaj hladnoće, podrhtavanje mišića lica ili tela, uzbuđenost ili ravnodušnost, apatično raspoloženje, potom preosetljivost, eksplozivnost. Nakon ovog, stanja nastupa aura (kod 60% obolelih), u vidu muke u stomaku, bljeskova svetla u vidu krugova, vrtoglavice, okretanje glave u stranu, savijanja ruke ili noge. Posle aure, nastupa nagli gubitak svesti, uz krik i obično osoba pada napred, leži ukočenog tela, otvorenih očiju, disanje prestaje, lice postaje modro, javlja se umokravanje i to je tonična faza, koja traje 10-30 sekundi. Nakon toga, nastupa klonična faza u kojoj se javljaju trzaji mišića tela, duboko disanje, ugriz jezika i pena na ustima, to traje 1-2 minuta i nakon toga nastaje faza kada bolesnik izgleda zbunjeno, smeteno, ima osećaj umora, pospanosti i zapada u duboko spavanje. Nekada se javljaju veliki napadi koji nemaju sve faze.

Epilepsija je jedna od najstarijih i čestih bolesti koja se javlja u svim zemljama sveta i kod svih naroda. Pored toga što je čovek upoznao epilepsiju davno, ona izaziva strah, deluje deprimirajuće na obolele, njena manifestacija deluje šokantno na okolinu i zato mnogi skrivaju svoju bolest i čuvaju je kao porodičnu tajnu. Mnogi poznati ljudi koji su dali značajan doprinos čovečanstvu su imali epilepsiju: Dostojevski, Van Gog, Julije Cezar, Bajron, Paganini, Napoleon i dr.

Da biste razbili predrasude i strahove o ovoj bolesti, informišite se i popričajte o tome sa stručnjacima. To možete obaviti u ordinaciji Neuropraxis, kao i dijagnostikovanje i lečenje epilepsije.