Gastritis – Internistička ordinacija Limana

Gastritis – Internistička ordinacija Limana

Gastritis je veoma čest zdravstveni problem koji može pogoditi bilo koga, u bilo kom trenutku. Tegobe koje prate ovu pojavu, definitivno nije prijatno trbeti. Upale mogu biti toliko jake da otežavaju disanje i izazivaju nelagodnost i nervozu kod osobe koja ima gastritis. Mnogi od nas imaju tu lošu naviku da zanemare bilo kakvu promenu, pa mnogi su nemarni i ignorišu simptome gastritisa a time rizikuju jer mogu dovesti do većih komplikacija.

Utvrdite razlog nastanka gastritisa i otkrijte kako je najbolje da ga lečite kako bi ste komplikacije i tegobe ublažili. Obavite pregled kod gastroenterologa u internističkoj ordinaciji Limana.

Internistička ordinacija Limana

Buleva cara Lazara 81
Novi Sad

021 44 22 24

066 44 22 24

Šta je gastritis?

Gastritis predstavlja zapaljenje sluznice želuca odnosno upalu ili infekciju lociranu u predelu stomaka.

 Javlja se u dva oblika kao:

  • Akutni – javlja se kao iznenadni napad, koji može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Simptomi nasaju naglo i traju kratko.
  • Hronični gastritis – obično se javlja kod starijih osoba i zadržava se mnogo duže od akutnog.

Simptomi gastritisa?

Najčešći simptomi gastritisa su:

  • Gorušica ili bol u želucu, koji se pogoršava ili postaje slabiji nakon jela
  • Mučnina
  • Povraćanje, najčešće se javlja ujutro pre uzimanja hrane
  • Osećaj težine u želucu nakon jela

Faktori rizika

Bakterijska infekcija – najčešći uzročnik je heliko bakterija, koja samo kod određenog broja ljudi izaziva tegobe u gornjem delu abdomena ili zapaljenje sluzokože želuca. Ključnu ulogu igra i sama ishrana, loše navike i konzumiranje cigareta i alkohola.

Redovna upotreba analgetika – lekovi koji se često upotrebljavaju za bolove poput aspirina, ibuprofen, brufen mogu dovesti do oštećenja želuca i hroničnog gastritisa.

Prekomerno konzumiranje alkohola – on iritira i nadražuje sluzokožu želuca. Prekomerno konzumiranje alkohola dovodi do nastanka akutnog gastritisa.

Stres – izazvan određenim situacijama, operacijama povredama ili infekcijama.

Autoimuni gastritis – stanje u kojem organizam napada sopstvene ćelike koje produkuju sluz za oblaganje želuca.

Ostale bolesti i stanja – gastritis se može povezati i sa drugim oboljenjima.

Prevencija

Sam stil života kao i održavanje lične higijene i redovno pranje ruku vodom i sapunom i adekvatno konzumiranje hrane (izbegavajte ljute, kisele, i prženu hranu) predstavlja najsigurni način prevencije bakterijske infekcije.