Gavez, Crni Gavez, Veliki Gavez

Symphytum officinale Gavez

Latinsko ime: Symphytum officinale L. – Boraginaceae

Trajna zeljasta biljka, visoka do 1 m. Koren je snažan, debeo, mesnat, spolja crn a iznutra beličast. Iz korena izbija uspravna, sočna, šuplja, dlakava, razgranata stabljika. Listovi su pod prstima grubi od mnoštva krupnih dlaka; donji su eliptični i na krajnjoj dršci, a srednji i gornji su sedeći i duguljasti. Cvetovi su ljubičasti iIi ružičasti, zvonasti, sakupljeni u povijenim cvastima u pazuhu gornjih listova. Cveta u proleće.

Rasprostranjenost: Svuda po rovovima, pored reka i po vlažnim Iivadama i iznad 1000m nadmorske visine.

Droga: Koren (Symphyti ili Consolidae radix) izvađen u jesen ili u proleće čim biljka počne listati. Opere se, ostruže, izreže u komade od 2cm dužine i što pre osuši na suncu da ne poplesnivi.  Svojstvenog mirisa; sluzavog i pomalo oporog ukusa. Sirov karen je sočan, a osušen rožnate konzistencije.

Sastav: Ovo lekovito bilje sadrži otrovan alkaloid simfito-cinoglosin (svega 0,002%), glikoalkaloid konsolidin (0,007%), mnogo sluzi, guma, smola, tanina (5-6%), etarskog ulja, asparagin (1-3%), šećer i purinski derivat alantoin (0,7%).

Upotreba: Tipična sluzna i donekle taninska droga. Zahvaljujući prisustvu alantoina, gavez pomaže rast i razmnožavanje ćelija i obnavljanje tkiva, pa se tako može objasniti vekovna upotreba u narodnoj medicini za lečenje preloma kostiju, uboja, čireva, starih i gnojavih rana i sl. U obliku sirupa daje se slično belom slezu za lakše iskašljavanje i lečenje upale usne šupljine.

  1. Plućni čaj: po 50g gaveza i bamije popariti sa 400g ključale vode ostaviti 8-10 sati i tako dobijenu sluzastu tečnost popiti u 3 obroka posle jela; može se zasladiti, najbolje sirupom ili želeom od dunja.
  2. Protiv proliva: po 50g gaveza i dunjinog semena i 20g nane pomešati i poparili sa pola litra ključale vode, poklopiti i posle 8-10 sati ocediti i popiti umesto vode.
  3. Za ispiranje i obloge: 100g gaveza popariti 1 litrom ključale vode, kuvati 20 minuta, ostaviti 5-6 sati i procediti. U našoj narodnoj medicini,  umesto vode upotrebljava se mleko u kome se svež stucan koren gaveza dugo kuva do gustine žitke kašice, pa se to stavi na platno i oblaže prelom kosti; preko toga se stave zgodno načinjene daščice i čvrsto poveže.
  4. Čir želuca i dvanaestopalačnog creva: 50g gaveza, dunjinog i lanenog semena i po 20g slatkog korena i lista hajdučice pomešati, popariti 1 litrom ključale vode, poklopiti i posle 6 sati ocediti i u toku dana piti umesto vode.

OstaIa narodna lmena: velika sodula,voluj jezičac, vrani gavez, kilnjak, konjski rep, opašica, pljušč, svatovci, crni koren.