Poliklinike Novi Sad – Poliklinika Žikić D

Poliklinike Novi Sad – Poliklinika Žikić D

Poliklinka Žikić D
Puškinova 40 A
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dobrodošli:
Upoznajte doktore i zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

Ginekološka ordinacija Žikić D

Upoznajte doktore i zakažite pregled

Dr Dragan Žikić ginekolog

Dr Dragan Žikić
Ginekolog - akušer

Ginekološki i ultrazvučni pregled, Kolposkopija, Folikulometrija, Intervencije radiotalasima i laserom, Eksplorativna i evakuacion...

Zakažite pregled
Dr Bojan Ćulibrk, ginekolog

Dr Bojan Ćulibrk
Ginekolog - akušer

Ginekološki i ultrazvučni pregled, Kolposkopija, Folikulometrija, Intervencije radiotalasima i laserom, Eksplorativna i evakuacion...

Zakažite pregled
Dr Ljiljana Trifunović, ginekolog

Dr Ljiljana Trifunović
Ginekolog - akušer

Ginekološki i ultrazvučni pregled, Kolposkopija, Folikulometrija, Intervencije radiotalasima i laserom, Eksplorativna i evakuacion...

Zakažite pregled

Vrste medicinskih usluga

U prijatnoj atmosferi poliklinike Žikić D očekuju Vas ljubazno osoblje i sve vrste medicinskih usluga iz sfere ginekologije i akušerstva. Poliklinika između ostalog nudi veoma povoljne cene za jednodnevnu hirurgiju, konizaciju i LOOP eksciziju grlića materice. U ordinaciji Žikić D obavlja se i labioplastika, odnosno korekcija malih usana, koja se radi iz estetskih i medicinskih razloga.

Prvi ginekološki pregled

Svaka žena bi pre stupanja u polne odnose trebala da poseti ginekologa, kako bi dobila sve neophodne informacije o eventualnim situacijama koje mogu nastupiti u toku prvog odnosa, kako se zaštiti od seksualno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće, ali i utvrditi trenutno stanje zdravlja.

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Ginekološki pregled može kod žene izazvati strah na koji ona reaguje grčenjem mišića male karlice i vagine, što kao posledicu može imati bolan pregled i strah od naredne kontrole. Priprema za pregled smanjiće osećaj straha i neprijatnost.

Pre ginekološkog pregleda ispraznite bešiku i, po mogućnosti, debelo crevo, potom operite spoljne genitalije. U toku samog pregleda preporučuje se relaksacija mišića male karlice, duboko udahnite i polako, dugo izdahnite. Ako su mišići vagine opušteni, ginekolog će brže i lakše obaviti pregled.

Kako izgleda ginekološki pregled?

Preporuka je da žene u generativnom dobu godišnje jednom obave ginekološki pregled sa brisevima vaginalnog sekreta i brisa grlića materice, odnosno Papanikolau test, ultrazvučni ginekološki pregled i kolposkopiju.

Sam ginekološki pregled se sastoji iz pregleda pomoću spekuluma (spekulum je metalni ili plastični instrument koji može biti različitih dimenzija), koji se polako postavlja u vaginu i omogućava da se vide zidovi vagine i grlić. Potom se uzimaju vaginalni bris i Papanikolau bris, što ne boli i vrlo često se i ne oseti. Nakon ovog dela radi se pregled rukom – dva prsta se polako i blago postavljaju u vaginu, a drugom rukom se, preko stomaka, pregleda materica. Pregled traje 3-5 minuta i, ako ste opušteni i pripremljeni, nije ni bolan ni neprijatan.

Kako izgleda ginekološki ultrazvučni pregled?

Danas se za ginekološki pregled uglavnom koristi ultrazvučna vaginalna sonda. Za ovu proceduru treba praznu bešiku i pripremiti se isto kao za ginekološki pregled. U vaginu se polako stavlja sonda zaštićena kondomom, što ne boli, nekad se čak i ne oseti. U zavisnosti od nalaza, pregled može da traje između 5 i 10 minuta. Ako niste imali odnose, ili nešto ne može da se vidi vaginalnom sondom, ultrazvučni pregled se može uraditi i preko trbušnog zida, ali je za to potrebno da se napuni mokraćna bešika, zato oko sat vremena pre pregleda treba popiti između 1 i 1,5 litara tečnosti.

Vaginalni bris

Bris vagine spada u pregled koji se obavlja jednom godišnje tokom redovnog ginekološkog pregleda ili u slučaju pojave nekih simptoma – svraba, peckanja, pojačanog sekreta neprijatnog mirisa, bola pri odnosu i sl.

Vaginalni bris može se analizirati na dva načina:

  • Određuje se stepen čistoće kojim se u nalazu dobija podela na šest grupa, gde svaka odgovara određenom uzročniku;
  • Bakteriološki se analizira, uz dobijanje antibiograma koji će, kada se odredi uzročnik, ukazati na odgovarajući lek na koji je osetljiv.

Uzimanje briseva obavlja se u sklopu ginekološkog pregleda i potpuno je bezbolno. Osim brisa čistoće sekreta i bakteriološkog pregleda brisa, moguće je uzeti briseve na Mycoplasmu hominis, Ureaplasmu urealyticum, Chlamydiu trachomatis, genitalni herpes (HSV), humani papiloma virus (HPV) i dr.

Papanicolau (PA) bris

Šta je Papanicolau bris?

Papanicolau bris je bris koji se uzima sa grlića materice u cilju skrininga zloćudnih promena na grliću materice.

Kako se uzima Papanicolau bris?

Bris se uzima jednostavno, bezbolno i brzo. Dok ležite na ginekološkom stolu, u vaginu se polako stavlja sepkulum, koji se otvara i jasno se vidi grlić. Tada se uzima bris, prvo sa površine grlića, posebnom malom drvenom špatulom, a potom iz unutrašnjosti grlića, malom četkicom.

Ko treba da ga radi i koliko često?

Skrining grlića materice treba da radi svaka žena u razmaku od jedne do dve godine. Ukoliko je prethodni nalaz bio uredan i upotpunjen normalnim nalazom kolposkopije, može se ponoviti na dve godine. Ukoliko se radi bez kolposkopije preporuka je da se uradi jednom godišnje. U slučajevima da su raniji nalazi ukazivali na potrebu za lečenjem, razmake ponavljanja Papanicolau brisa određuje lekar, ali razmak ne bi trebalo da bude manji od tri meseca, jer se promenjene ćelije ne mogu brže oporaviti.

Tumačenje nalaza Papanicolau brisa

Svaki nalaz Papanicolau brisa treba da objasni i rastumači lekar. Ranije su nalazi bili podeljeni prema brojevima u pet grupa (I i II grupa su ukazivale na uredan nalaz, III grupa su bili sumnjivi nalazi, a IV i V grupa je ukazivala na moguć maligni proces). Danas je uvedena nova nomenklatura koja nije samo vezana za broj, već se uz broj nalazi i slovna oznaka koja bliže objašnjava strukturu ćelija i lekaru daje smernice za dalji tretman ili terapiju.

Prema Bethesda klasifikaciji koja je sada u upotrebi, nalazi se dele na:

  • Normalan (negativan) – kada nema nikakvih znakova prekanceroznih ili malignih promena.
  • Atipične skvamozne ćelije neodređenog značaja (ASC-US) – nađene su promene u ćelijama grlića. Ove promene su vrlo često znak infekcije humanim papiloma virusima (HPV), ali mogu ukazivati i na prekancerozne lezije. Ovo je najčešći patološki nalaz.
  • Skvamozne intraepitelijalne lezije (SIL) – nađene su patološke promene u ćelijama koje mogu ukazivati na prekancerozne promene. Mogu biti klasifikovane u one niskog stepena (L-SIL) ili visokog stepena (H-SIL). L-SIL je blaga ili umerena displazija (CIN 1 ili CIN 2), koja može ukazivati na infekciju humanim papiloma virusom (HPV). Ovo je vrlo je čest nalaz i često prolazi na terapiju, bez daljih intervencija. H-SIL je teška displazija, ili CIN 3 ili karcinom „in situ“ (CIS).
  • Atipične skvamozne ćelije, ne može se isključiti H-SIL (ASC-H) – nađene su promene u ćelijama grlića. Ove promene nisu jasan H-SIL, ali mogle bi biti. Potrebna su dalja ispitivanja.
  • Atipične glandularne ćelije (AGC) – viđene su promene u ćelijama koje ukazuju na prekancerozne promene gornjeg dela grlića ili uterusa.
  • Karcinom – moguće da su se patološke ćelije proširile dublje u grlić ili druga tkiva.

Šta se događa ako nalaz nije dobar?

To zavis i od samog nalaza, ali se ispitivanja uglavnom upotpunjavaju kolposkopskim pregledom, sa ili bez biopsije, davanjem određene lokalne terapije ili različitim intervencijama radiotalasima ili hirurškim zahvatima. Intervencije obuhvataju LETZ LOOP intervenciju radiotalasima, krioterapiju (zamrzavanje), konizaciju ili lasersku intervenciju.

Da li su nalazi Papanicolau brisa uvek tačni?

Svi nalazi u medicini mogu biti lažno pozitivni (da pokažu da postoji problem tamo gde ga nema) i lažno negativni (da pokažu da nema problema, tamo gde ga ima). To stoji i za Papanicolau bris – on može biti netačan ako nije dobijena dovoljna količina ćelija za analizu, ako nije dobijen dovoljan broj patoloških ćelija koje se mogu analizirati, ako infekcija ili zapaljenske promene sakriju patološke ćelije, ako prethodna terapija „zamaskira“ nalaz.

Kolposkopija

Šta je kolposkopija i zbog čega se radi?

Kolposkopija je naziv za pregled vagine i grlića materice pomoću posebnog mikroskopa koji uvećava od 10 do 20 puta. Ovim pregledom se mogu bolje videti eventualne promene u vagini i na grliću i planirati dalja ispitivanja, ako je to neophodno. Ovom metodom dopunjujemo nalaze Papanicolau brisa grlića materice.

Kada se radi kolposkopija?

Kolposkopiju se može raditi tokom svakog ginekološkog pregleda, ili kada postoji indikacija za to – ako se vide promene na grliću – tzv. “ranice”, ukoliko se javlja krvarenje nakon odnosa ili se dobije nalaz Papanicolau brisa koji zahteva dalja ispitivanja. Druge indikacije obuhvataju kondilome na spoljašnjim genitalnim organima, vagini i na grliću, bele promene na grliću (leukoplakija), zapaljenje grlića (cervicitis), polipe na grliću, neobjašnjiva vaginalna krvarenja… Nakon terapije, kolposkopija se može ponoviti, da bi se video efekat terapije.

Priprema za kolposkopiju

Dan pre kolposkopije ne savetuje se stavljanje vaginaleta, seksualni odnos, ispiranje vagine dezinfekcionim sredstvima i korišćenje tampona.

Kako se radi kolposkopija?

Sama kolposkopija je potpuno bezbolna, traje u zavisnosti od nalaza između pet i deset minuta. Započinje kao redovan ginekološki pregled – nakon postavljanja spekuluma, na grlić se nanese sirćetna kiselina, a nakon toga tzv. Lugolov rastvor, koji je napravljen od vodom rastvorenog joda. Ovi rastvori se stavljaju da bi pomogli u vizuelizaciji tkiva i izdvojili promene koje zahtevaju dalja ispitivanja, što je izuzetno važno da bi se pravilno odredila prava terapija. Ako se postavi sumnja na vrstu promene, sa tog mesta se može uzeti uzorak (ciljana biopsija), kojom se dobija tačna dijagnoza promene koja nije bolna i daje vrlo važne informacije. Tokom stavljanja sirćetne kiseline i Lugolovog rastvora nekad se može osetiti blago peckanje.

Šta je „ciljana biopsija“?

Ciljana biopsija je uzimanje isečka tkiva koje se šalje na patohistološke preglede, tokom kojih će ih pregledati visoko specijalizovani stručnjak – patolog, koji će, nakon posebne pripreme tkiva odrediti tačnu dijagnozu. Bezbolna je, traje kratko, a nakon nje se može javiti kratkotrajno, oskudno krvarenje i lako neprijatan osećaj u vagini. Tamniji iscedak može trajati nekoliko dana i nije opasan. Ako se javi obilno, sveže krvarenje, temperature i jaki bolovi potrebno je javiti se lekaru.

LETZ LOOP

LLETZ LOOP (opsecanje transformacione zone) predstavlja uklanjanje površinskog sloja grlića materice, u cilju rešavanje promena na grliću nastalih kao posledica infekcija ili nakon porođaja. Indikacija za intervenciju postavlja se nakon dobijanja rezultata Papanicolau brisa, kolposkopije ili ako ima subjektivnih smetnji – pojačanog sekreta koji ne prolazi posle lečenja, postojanja „ranice“ koja ne prolazi ni nakon lečenja, krvarenja nakon odnosa i dr.

Intervencija se radi tako što se radiotalasima, tankom žicom skine tanak površinski sloj grlića, vrlo precizno i uz minimalno krvarenje. Kada se ukloni željeni deo, šalje se na patohistološke pretrage. Intervencija traje između 5 i 10 minuta, može biti u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

Intervencija je brza, efikasna i sigurna, bez značajnijih nuspojava i komplikacija. Nakon intervencije može se nastaviti sa normalnim aktivnostima, od nuspojava može doći do oskudne sukrvice neposredno nakon intervencije ili nekoliko dana posle nje.

Konizacija

Konizacija grlića materice je operativni tretman, ujedno i dijagnostičko-terapijska metoda u cilju ranog odkrivanja promene na grliću materice. Ova procedura je dijagnostička, jer potvrđuje ranije verifikovanu i potvrđenu dijagnozu dobijenu biopsijom i endocervikalnim kiretmanom ili ukazuje na eventualno viši stepen izmenjenosti. Ujedno je i terapijska, jer se pomoću ovog operativnog tretmana može u celosti odstraniti promena i sa njome sprečiti dalji razvoj predkancerozne promene (rak grlića materice).

Intervencija se radi radiotalasnim nožem u cilju bržeg oporavka, manjeg stepena krvarenja i spontanijeg ožiljavanja sa manjim stepenom komplikacije u smislu stenoze (skupljanja) kanala grlića materice nego kad se radi klasičnom metodom, odnosno hladnim nožem (skalpel).

Labioplastika

Labioplastika je hirurški postupak kojim se menja izgled malih usana u smislu umanjenja istih čime se postiže željeni izgled.

Većina žena nije zadovoljna izraženijim malim usnama koje prekrivaju velike i ulaze u vaginu tokom polnog odnosa, a često predstavljaju smetnju pri raznim aktivnostima (vežbanje,vožnja bicikla) i neretkom reakcijom u smislu otoka i bolnosti. Treba imati na umu da male usne imaju svoju celishodnu funkciju i da nije funkcionalno dobro ukoliko se odstrane u celosti (mora se voditi računa i o tome).

Labioplastikom će se ulepšati izgled spoljnih genitalija i ukloniti neprijatnost pri odnosu, prestaće neugodnost zbog osećaja da se „nabori usana naziru kroz odeću“, takođe nakon zahvata izraženiji je „osećaj sigurnosti i zadovoljstva“ kod žene. Tretman spada u grupu korektivnog (estetskog) ali i funkcionalnog operativnog tretmana.

Izaberite doktora i zakažite pregled

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinka Žikić D

Puškinova 40 A
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinka Žikić D

Puškinova 40 A
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

U ginekološkoj ordinaciji Žikić D obavljaju se sve usluge iz oblasti ginekologije, akušerstva, prenatalnog skrininga i sfere ginekološke onkologije. Renomirani stručnjaci sa višegodišnjim stručnim iskustvom iz oblasti ginekologije i akušerstva pruži će Vam vrhunsku medicinsku uslugu. Pacijenti u ordinaciji Žikić D dobijaju potpunu pažnju i strpljenje lekara specijalista, kao i konsultacije i razumljiva objašnjenja stručne terminologije.

Poliklinka Žikić D
Puškinova 40 A
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Izaberite doktora i zakažite pregled

Preporuka strane: , ,