Glavobolja i ateroskleroza mozga

I bez jače povišenog arterijskog pritiska kod ateroskleroze se javljaju glavobolje, iako ređe nego kod esencijalne hipertonije. Verovatno je, da ona nastaje primarno zbog draženja receptora za bol arterija promenjenih aterosklerotično.

Sekundarno nastaju bolovi zbog spazama, dilatacije i distenzije bolesnih arterija. Lokalizacija je bola promjenljiva, a karakter bola varira od kratkotrajnih oštrih proboda do dugotrajne tupe više ili manje stalne boli. Mučnine i povraćanje vrlo su retki.

Kod ljudi, koji u mlađim godinama nisu imali migrene niti su hereditarno opterećeni migrenom, može zbog ateroskleroze u kasnijim godinama života nastupiti glavobolja tipičnog migrenskog karaktera.

Kod ateroskleroze, koja ide s jačim povišenjem arterijskog pritiska, glavobolja je mnogo češća. Međutim, aterosklerotičari mozga boluju često i od opšte ateroskleroze. Zato glavobolja kod takvih bolesnika može imati i komponentu, koja je uzrokovana insuficijencijom funkcije srca i bubrega.

Terapija glavobolje kod ateroskleroze mozga priklanja se pre svega lečenju osnovnog procesa. I tu se može hiderginom delovati regulatomo na vazomotornu disfunkciju.