Glavobolja kod oboljenja lobanjskih kostiju

Osteomyelitis cranialis
Oboljenje je vrlo retko, a dijagnoza se temelji na anamnezi, opštem statusu, eventualno lokalnom nalazu i rentgenskim snimcima.

Osteoperiostitis syphilitica gummosa
Proces se može pojaviti na svim lobanjskim kostima, a glavobolja je jedan od glavnih simptoma. Terapija je antisifilitično lečenje po savremenim principima.

Morgagni-Morelov sindrom
Uz glavobolju glavne su oznake: psihičke smetnje, eventualno epileptički napadi, hyperostosis cranialis intema. Mehanizam te glavobolje nije jedinstveno ocenjen. Hiperostoza može biti lokalizirana frontalno, ređe okcipitalno ili difuzno, a na rentgenskim slikama može se katkad naći i u osoba, u kojih ne postoje ostali simptomi Morgagni-Morelova sindroma. Ne mali deo tih bolesnika uopšte se ne žali na glavobolje. Zato nije sigurno, da li je glavobolja kod Morgagni-Morelova sindroma uzrokovana hiperostozom. Lečenje je simptomatsko.

Oxycephalia (turricephalia)
Nastaje zbog preranog okoštavanja koronarnog tkiva. Oboljenje nije rijetko, te verovatno ima naslednu osnovu. Kod lakih oblika javljaju se samo glavobolje, a kod težih i očni simptomi zbog pritiska preuskog foramena nervi optici na očni živac. Glavobolja se kod oksicefalije razvija na osnovu kraniostenoze i konsekutivnog povišenja intrakranijalnog pritiska. Kod teških glavobolja i kod opasnosti po vid sprovodi se operativna terapija u smeru dekompresivne trepanacije.

Ostitis deformans Paget
Spada među koštane distrofije. Proces zahvata svojim deformirajućim i hipertrofičnim promenama često i kosti lobanje, što dovodi do difuznog i deformirajućeg povećanja lobanje. Lokalizirana glavobolja nastaje zbog promena same kosti. Neuralgiformne se glavobolje u toku pojedinog živca javljaju onda, kad je zbog procesa došlo do kompresije kojeg senzibilnog živca. Glavobolje kao kod tumora mozga javljaju se kod difuznih formi, kod kojih je intrakranijalni pritisak povišen. Prava etiotropna terapija toga deformirajućeg ostitisa ne postoji. Kod povišenog intrakranijalnog pritiska dolazi u obzir eventualno operativna terapija u obliku dekompresivne trepanacije.

Primarni maligni tumori kao i metastatički tumori lobanjskih kostiju
Obično uzrokuju glavobolje neuralgičnog karaktera. Primarni su tumori obično sarkomatozne prirode. Dijagnozu odlučuje lokalni nalaz i rentgenokraniogram. Kod metastatičkih tumora dijagnoza nije teška, ako je poznato postojanje primarnog malignog procesa. Naprotiv vrlo je teška kod kriptogenetskih primarnih malignih tumora, koji rano difuzno metastaziraju u kosti glave. Kod primarnog tumora terapija je operativna, kod metastaza karcinoma pokušava se hormonskom terapijom i citostaticima.

Mijelom
Mijelom je posljedica malignog bujanja određenih stanica retikulo-histiocitnog sistema koštane srži. Ako se mijelom prvenstveno javi na lobanjskim kostima, može glavobolja biti primarni simptom toga oboljenja. Nalaz na rentgenogramu olakšava dijagnozu. Terapija treba probati citostatske lekove.