Glavobolja zbog bolesti uha

Kod nekomplikovanih oboljenja uha, spoljašnjeg zvukovoda i srednjeg uha osećaju bolesnici bolove obično više lokalno, dosta strogo ograničeno uz tendenciju lakog širenja u istu polovinu glave.

Kod širenja procesa prema mastoidu bolovi iradiraju u zatiljak i potiljak, a kod propagacije prema vrhu piramide, u temporalno područje. Važno je znati, da oligosimptomatski mukozni procesi srednjeg uha kao i holesteatomi u toku hroničnog otitisa zbog latentne ostitičke propagacije mogu imati kao jedini simptom glavobolju, koja se može širiti u čitavu polovinu glave, dok je lokalni bol jedva naznačen. Otogene intrakranijalne komplikacije kao što su epiduralni, subduralni i intracerebralni apscesi, te tromboza venoznih sinusa, mogu se iskazati samo glavoboljom dugo pre nego što se pojavi ostala njihova simptomatologija.

Kod herpes zoster opticus uz klijenut facijalisa javljaju se i jake glavobolje u predelu uha zbog upale ganglii geniculi intermedii (Huntov sindrom). Diferencijalno dijagnostički važno je znati, da se, s obzirom na komplikovane inervacione prilike ušnog predjela (nn. trigeminus, facialis, glossopharyngicus, vagus i auricularis magnus) mogu i udaljeni procesi refleksno očitovati u predelu uha kao bol. To se vidi posebno kod neuralgija trigeminusa i glosofaringikusa, oboljenja zuba, tonzila, epifarinksa i gornjeg dela cervikalne regije. Ima varijanta prave migrene, kod koje se bol pojavljuje pretežno u predjelu uha. Tamo se pojavljuju i bolovi zbog tumora u stražnjoj lobanjskoj udubini, osobito ako su lokalizovani u pontocerebelarnom uglu. Kod kasnijih stadijuma takvih tumora osećaju bolesnici zbog okludiranog hidrocefalusa (uslijed pritiska tumora na Sylviusov akvedukt) jaku i difuznu glavobolju kao kod napredovalog velikog tumora mozga.

Kod svih bolova, bilo da se osete samo u predelu uha ili iradiraju i u druga područja glave, naročito ako su prisutni još i simptomi, koji direktno govore za oboljenje uha (iscjedak iz uha, smetnje sluha i ravnoteže), mora lekar uvek konsultovati otologa.

Terapija otogene glavobolje spada uglavnom u domen specijalista otologa.