Glog, Crveni glog

glog crveni plodovi Crataegus oxyacantha

Latinsko ime: Crataegus oxyacantha L. – Rosaceae

Trnovit, vrlo razgranat i otporan grm iii nisko drvo, 3-4 m visoko. Listovi su podeljeni u 3-5 režnjeva i po obodu testerasti. Cvetovi su beli, ređe malo ružičasti, pravilno građeni, sakupljeni u mirisne cvasti slične štitu. Ističe se mnoštvom prašnika crvene boje. Plod je okruglasto-duguljasta i crvena, malo mesnata koštunica sa 1-3 semenke. Cveta u maju.

Rasprostranjenost: Raste svuda, veoma po ogoljenim, kamenitim i suvim mestima.

Gajenje i berba: U nekim zemljama gaji se kao živa ograda. Cvetovi se beru kad je u cvasti polovina cvetova otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Beru se cele cvasti po suvom i sunčanom vremenu, pažljivo u korpama prenose i u što tanjem sloju na promaji u hladu i suše bez prevrtanja, da se ne izlome. Prijatan miris svežih cvetova sušenjem se izgubi. Plodovi se beru kad sazru. Bere se takođe mlad list i suši kao i cvet. Osušen cvet se mora čuvati dobro zapakovan.

Sastav: Kod ove lekovite biljke i u cvetu i Iistu ima flavonskih i antocijanskih heterozida, saponozida, guanina, adenina i drugih purinskih derivata, sitosterola, tiolina, acetilholina, izoamiIamina, trimetiIamina i drugih alkiIamina, aromatskih aminokiselina, triterpenoida, tanina i drugih sastojaka. U gloginjama ima masnog ulja, šećera, limunske, vinske i drugih kiselina, a u kori alkaloida bliskih berberinu.

Upotreba: Glogov cvet i list se koriste kao blag lek za umirivanje, protv nesanice, raznih uzbuđenja, gušenja, kao srčani sedativ, za snižavanje krvnog pritiska (širi krvne sudove). Smanjuje tonus i pokrete materice i creva. Kod nas se sve više upotrebljavaju lekove od gloga, osobito srčani i nervni bolesnici, osobe u klimakterijumu i drugi.

Nepravilnost u ritmu srčanih otkucaja (aritmija):
uzima se 3-5 puta dnevno pre jela na kocku sećera po 15 kapi tinkture (20g na 100g alkohola) od cveta i lista iIi 5 kapi tinkture (20g na 100g alkohola) od zdrobljenih gloginja. Može se upotrebiti i čaj: 1 supena kašika cveta gloga na 1 čašu ključale vode, posle dva sata se odlije i pije u dve doze pre jela.

Smanjenost srčanog rada (dekompenzacija srca):
po 50g cveta i lista gloga i lista matičnjaka pomešati i praviti čaj: 2 supene kašike ove smese popari se sa 300ml ključale vode, poklopi i posle 2 sata odlije i popije u toku dana pre jela.

Arterioskleroza i visok pritisak:
po 25g cveta gloga, belog luka, rastavića i imele. Od ove smeše spravi se čaj i pije u dve doze pre jela. Nekim osobama pomaže ovaj čaj: po 20g cveta gloga i kamilice, maslinovog lista, imele, i belog luka – 2 supene kašike ove smese popari se sa 300ml ključale vode, poklopi i posle 2 sata odlije i popije u toku dana pre jela.

Za umirivanje:
po 25g glogovog cveta, hmelja, odoljena i matičnjaka, 2 supene kašike ove smese popari se sa 300ml ključale vode, poklopi i posle 2 sata odlije i popije u toku dana pre jela.

Napomena: Dužom svakodnevnom upotrebom glog može izazvati nepodnošljivost i trovanje. Zbog toga se posle 5-7 dana moraju praviti pauze od 2-3 dana. Razumljivo je da bolesnik mora biti pod stalnom kontrolom lekara.

Kod nas najčešće možemo da sretnemo beli glog Crataegus monogyna Jacq., u čijem pldu se nalazi samo jedna semenka. Međutim ima sliča sastav kao i crveni glog, pa se neretko i prodaje pod imenom crvenog gloga.

Narodna imena: beli glog, bijela drata, bijeli trn, glah, glogić, glogovka, gloščić. medvedova hrušica, oštri trn, pasji trn, trnka, čobančica.