Polne bolesti: gonoreja i sifilis

Šta izaziva gonoreju kod žena?

U gotovo svim slučajevima, gonoreju izaziva polni odnos sa zaraženim mufikarcem. Veoma retko, gonoreja se može preneti zagađenim prstima i opremom u kupatilu.

Koje delove ženskih polnih organa zahvata gonoreja?

Gotovo uvek, ovom infekcijom su zahvaćeni vulva, Bartolinove žlezde, mokraćni kanal, vagina i grlić (vrat) materice. Ako se infekcija širi, ona se penje uz vrat u matericu, a takođe i jajovode (Falopijeve tube), i konačno do trbušne duplje, gde izaziva gonorejski peritonitis.

Koji su simptomi gonoreje kod žene?

Prvi simptomi su laka nelagodnost u vagini, lučenje iz vagine, peckanje i često mokrenje. Ti simptomi se razvijaju i u prvim danima oboljenja postaju odmah sve uočljiviji.

Kako se postavlja dijagnoza gonoreje?

Mikroskopsko ispitivanje otkriva specifičnu uzročnu klicu, gonokoku. Konačna dijagnoza se nikada ne postavlja dok se ova klica ne vidi pod mikroskopom.

Kako se leči gonoreja kod žena?

Pronalazak antibiotika i sulfa preparata doneo je krupan napredak u lečenju ovog oboljenja. Ako se oboljenje leči odmah, mogu da se izbegnu svi štetni, trajni efekti gonoreje. Međutim, suviše često, stid zbog toga što imaju ovu socijalnu bolest sprečava mlade žene da se rano podvrgnu lečenju.

Ako se gonoreja leči na vreme i na odgovarajući način, da li dolazi do potpunog izlečenja?

Da.

Da li gonoreja utiče na rađanje?

Nelečena gonoreja, ili hronična gonoreja, koja je zahvatiia jajovode i jajnike, svakako će biti jedan faktor u prouzrokovanju sterilnosti. Veoma je visok procenat sterilnosti kod žena koje imaju hroničnu gonoreju.

Da li gonoreja nekada zahteva hirurško lečenje?

Da, u sledećim uslovima:

a. Kada su zahvaćene Bartolinove žlezde, one će možda morati da se proseku ili izvade.
b. Kada su jajovodi (Falopijeve tube) ili jajnici hronično zaraženi, možda će morati da se izvade.

Kako sifilis pogađa ženske polne organe?

Bezbolni šankr (sifilitična ranica) može da se pojavi na bilo kom mestu u vulvi ili vagini.

Kako se postavlja dijagnoza sifilisa kod žene?

Sifilis se dijagnosticira direktnim pregledom kada za to postoji sumnja. Uzima se bris sa ranice i pregleda pod mikroskopom. Dijagnoza se dalje potvrđuje pregledima krvi (Vasermanov test Kanov test itd).

Kako se sifilis obično prenosi?

Prenosi se tokom snošaja sa zaraženim muškarcem.

Da li sifilis može da utiče na rađanje?

Ako se sifilis leči na odgovarajući način i na vreme, on može da se izleči tako da nema nikakvog uticaja na porod. Pre izvesnog broja godina, kada je bio češća pojava, sifilis je prouzrokovao rađanje ili mrtvorođenčadi i spontane pobačaje ili prerani porođaj žive dece, ili sa teškim znacima sifilisa na koži.