Gubitak svesti – Neuropraxis Novi Sad

Gubitak svesti – Neuropraxis Novi Sad

Kriza svesti ili kratkotrajni gubitak svesti, većina nas ne shvata ozbiljno, pa čim prođe nekoliko minuta, nastavljamo sa normalnim aktivnostima, kao da se ništa nije desilo. Ako se gubitak svesti često javlja potrebno je da potražimo savet neurologa.

Da biste razbili predrasude i strahove o kratkotrajnom gubitku svesti, informišite se i pročitajte o tome sa stručnjacima. Zakažite pregled na kontakt telefon:

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Bulevar patrijarha Pavla 36, Novi Sad

Telefoni

+ 381 21 54 95 90

+ 381 63 54 01 55

Kada se javlja gubitak svesti?

Gubitak svesti predstavlja nagli, kratkotrajni gubitak svesnosti i mišićnog tonusa obično traje nekoliko minuta, a može se pojavljivati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Ovo neprijatno iskustvo padanja u nesvest bar jednom tokom života ima svaka deseta osoba.

Najčešći uzroci gubitka svesti povezuje se sa kardiovaskularnim poremećajima pa je dobro obratiti se i kardiologu.

Kriza svesti je bezazlena pojava koja kratko traje i neostavlja nikakve posledice. Međutim, posebno može biti problematična kod starijih osoba koje prilikom pada mogu doživeti različite povrede.

Često nam se dešava kada se nalazimo u zagušljivim prostorijama da izgubimo svest, prilikom naglog ustajanja, usled velikog stresa, vozilima javnog prevoza, a ponekad se javlja i bez vidljivog razloga.

Kriza svesti ili gubitak svesti najčešće se javlja kod osoba između 40 i 60 godina, ali događa se i mladima u pubertetu zbog hormonskog disbalansa, u periodu kada naglo rastu i razvijaju se. Gubitak svesti češće pogađa žene nekog muškarce.