Hijatus hernija (kila) i kako se leči

Osećate nadutost, bol ili žarenje u stomaku, često Vas muči gorušica, podrigivanje ili vraćanje hrane? Moguće je da imate hijatus herniju, poznatu i kao bruh ili kila.  Šta je zapravo hijatus hernija?

Jednjak normalno prolazi kroz prečagu – dijafragmu (poprečno postavljen mišić koji odvaja grudnu od trbušne duplje) i ulazi u želudac. Kada dođe do razmicanja otvora na dijafragmi kroz koji prolazi jednjak, želudac može da se potiskuje u grudnu duplju. Prolazak želuca u grudnu duplju dovodi do vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u jednjak. Sluznica jednjaka je osetljiva na kiselinu i tada se javljaju tegobe. Intenzitet tegoba će se vremenom pojačavati i pored primene lekova.

Kako posumnjati na ovo oboljenje i da li postoje sigurni znaci?

Tegobe pacijenata sa hijatus hernijom u početku su blage i obuhvataju osećaj nelagodnosti u trbuhu, nadutosti i pritiska u višim delovima trbuha, neodređenih bolova, pa sve do bola po tipu žarenja, lokalizovanog iza grudne kosti. Slične tegobe se javljaju i kod postojanja kamenčića u žučnoj kesi i kod oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva. Ponekad postoje i teškoće u disanju, osećaj ubrzanog rada srca ili njegovo preskakanje, što je posledica pritiska hernije, tj. kile na organe grudnog koša. Pojava ovih tegoba uglavnom je vezana za promenu položaja tela. Horizontalni, odnosno ležeći položaj, osobama za vreme odmora, nakon uzimanja hrane ili u toku spavanja, kašlja ili otežano pražnjenje stolice usled povećanja pritiska u trbuhu, takođe mogu da izazovu gore nabrojane tegobe ili da ih značajnije uvećaju.

Napredovanjem bolesti i tegobe se povećavaju i manifestuju se osećajem gorušice, učestalim podrigivanjem, vraćanjem kiselog želudačnog sadržaja u jednjak pa sve do pojave vraćanja tj. regurgitacije hrane.

Podrigivanje je najčešća tegoba kod obolelih od hijatus hernije i javlja se naročito nakon konzumacije svežeg hleba, kajgane, a pogotovo gaziranih pića. Gorušica se ispoljava kao osećaj kiselo-gorkog ukusa u ždrelu praćen bolom iza grudne kosti, naročito nakon obilnog obroka. Dužina trajanja ove tegobe je različita, a uzimanje bikarbonata/soda bikarbona/ ili tečnosti, u velikoj meri olakšava ili uklanja tegobe. Kada smo već kod ishrane, važno je napomenuti da su alkohol i cigarete faktori koji u velikoj meri indirektno i neprimetno pogoršavaju ovo oboljenje. Možda najsigurniji znak postojanja ovog oboljenja je simptom vezivanja pertl. Prilikom pregibanja tela u pokušaju vezivanja pertle, ima se osećaj vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u grudnu duplju, što je praćeno bolom po tipu pečenja iza grudne kosti, ili čak osećajem trnjenja zuba.

Šta je to regurgitacija/vraćanje hrane, kako ćemo je prepoznati i da li je ona opasna?

Regurgitacija predstavlja vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak i usta i razlikuje se od povraćanja po odsutnosti muke, gađenja i napora. Prepoznaje se po tome što bolesnici nakon buđenja nalaze na jastuku manju količinu želudačnog sadržaja ili žuči. Opasnost leži u činjenici da pri povratku ovog sadržaja ka ustima on može da uđe u disajne puteve i izazove napad iritativnog kašlja, sa eventualnim kasnijim razvojem upale pluća. Sve ove tegobe navešće pacijenta da se obrati lekaru, koji će dalje sprovesti ispitivanje, a potom primeniti i terapiju u dva nivoa: lekovima ili operacijom.