Infektivne bolesti – uzroci i lečenje

Šta prouzrokuje infektivne bolesti?

a. Bakterija (trbušni tifus, zapaljenje pluća itd.)
b. Protozoe (amebna dizenterija, malarija)
c. Hikecije (tifus, pegavac, groznica Stenovitih planina)
d. Virusi (influenca, velike boginje, male boginje)
e. Gljivice (fungus) (atletsko stopalo, blastomikoza).

Kakva je razlika između bakterija i virusa?

Bakterija može da se vidi pod običnim mikroskopom; virusi su suviše mali da bi se mogli ičim drugim videti osim pomoću veoma moćnih elektronskih mikroskopa. Takođe, bakterije su takve veličine da ne mogu da prođu kroz neke keramičke filtere, dok su virusi, s druge strane, toliko mali da kroz takve filtere mogu da prođu.

Da li su bakterijama i virusima potrebne žive ćelije za razvoj i umnožavanje?

Bakterijama nisu. One mogu da rastu i da se razmnožavaju na neživim supstancama. Međutim, virusi mogu da se razvijaju i razmnožavaju samo u prisustvu živih, bilo ljudskih bilo životinj­skih ćelijskih tkiva. Nove metode kulture tkiva doprinele su  identifikaciji velikog broja novih virusa, od kojih neki daju sindrome danas poznate kao posebne bolesti.

Kako se šire virusna oboljenja?

Dodirom, kapljičastom infekcijom u vazduhu ili prenosnicima (vektorima) kao što su komarci, krpelji, vaši itd.

Da li bakterije i virusi na isti način reaguju na antibiotike i hemijska sredstva?

Ne. Antibiotici i hemoterapeutski lekovi (penicilin, micinska grupa, sulfa grupa itd.) ubijaju ili dezaktiviraju mnoge bakterije, ali ne utiču na taj isti način na viruse.

Da li jedan napad virusnog oboljenja štiti docnije od novih napada?

Ne uvek. U mnogim slučajevima, na primer kod velikih i malih boginja, poliomielitisa itd., to se događa. Ali postoje druga oboljenja, kao što su obična prehlada, influenca i si. koja se mogu, kod iste osobe, javiti mnogo puta.

Kako može da se postigne imunitet protiv virusnih oboljenja?

Razvojem i upotrebom vakcina sačinjenih od mrtvih ili oslabljenih virusa. Primeri za ovo su poliomielitis i influenca. Nedavno, za opštu upotrebu odobrene su i vakcine protiv malih boginja (kako od živih tako i od umrtvljenih virusa) i vakcine protiv rubeole i zaušaka.