Intususcepcija (Invaginacija)

Šta je to intususcepcija?

Intususcepcija je stanje u kome se jedan deo creva uvlači u drugi.

Šta prouzrokuje intususcepciju?

Zapaljenje ili tumori obično utiču na normalne kontrakcije creva. Normalno crevo iznad oblasti zapaljenja ili tumora nastavlja da se kontrahuje većom snagom nego crevo ispod njega te zato dolazi do uvlačenja creva koje se nalazi iznad u deo creva koje se nalazi dole.

Koje je najčešće mesto intususcepcije?

Tanko crevo se uvlači u debelo crevo na mestu gde se ona normalno spajaju, što znači u desnom donjem delu abdomena.

Kod koga postoji najveća verovatnoća da će doći do ovog stanja?

Najveći broj slučajeva se događa kod dece, u njihovoj drugoj, trećoj ili četvrtoj godini života.

Na osnovu kojih simptoma se najsigurnije postavlja dijagnoza intususcepcije?

Dijagnoza intususcepcije se postavlja uočavanjem prisustva abdo- minalnog bola, opipavanjem mase (grudve) u desnom donjem delu abdomena i karakterističnim rendgenskim nalazom. Krvavi prolivi su takođe česta pojava u ovom stanju.

U čemu se sastoji lečenje intususcepcije?

a. U većini slučajeva pristupa se abdominalnoj operaciji koja se sastoji u tome da se deo creva koji se uvukao u drugi pažljivo iz njega izvuče i postavi u normalan položaj.

b. U izvesnim slučajevima ovo se stanje može lečiti i konzervativ-no tako što se u rektum ubrizga barijumska klizma pod pritiskom. Ovo sme da radi samo osoba koja je u potpunosti ovladala odgovarajućom tehnikom. Pod kontrolom fluoroskopa, barijomom se ispunjava debelo crevo. Barijum zatim vrši pritisak na uvučeni deo tankog creva sve dok se ono ne povuče u normalan položaj.

Da li je konzervativno lečenje uspešno u većini slučajeva intususcepcije?

Danas se samo mali procenat slučajeva može lečiti ovom tehnikom, te je neophodno operisati većinu one dece kod koje se javilo ovo stanje.

Kada se jednom uvučeno crevo vratilo na svoje mesto, da li ima tendenciju da se ponovo uvuče?

Kada je ovaj poremećaj jednom hirurški ispravljen, postoji veoma mala verovatnoća da će do intususcepcije ili invaginacije ikada ponovo doći.

Kakvi su izgledi za oporavak od intususcepcije?

Izvrsni, ukoliko je dijagnoza ovog stanja postavljena prvih dan dva.

Kakve opasnosti prete od intususcepcije?

Deo creva koje se uvuklo u drugi deo, može da pretrpi gangrenozne promene zbog strangulacije njegovog snabdevanja krvlju. To može dovesti do peritonitisa i čak i do smrti, ukoliko se ne dijagnosticira na vreme.