Ishranom do zdravih zuba

Za dobro zdravlje usta i zuba nije dovoljan samo odlazak na kontrolni pregled jednom godišnje kod stomatologa, redovna higijena zuba, makar dva puta dnevno, već je potrebna i pravilna ishrana. Ona je važna, kako za opšte zdravlje, tako i za zdravlje zuba.

Uticaj ishrane vrši se, pre svega, za vreme razvoja zuba, ali i na zube u funkciji. Zdrav način ishrane, unošenje mineralnih soli kalcijuma, fosfora, magnezijuma, fluora, kao i potrebnih vitamina vodi ka boljim zubima. Loš način ishrane, tj. unošenje neadekvatnih namirnica, deficit vitamina i minerala prouzrokuje teške strukturalne promene na zubnim tkivima, a bakterije u ustima stvaraju kiselu sredinu, u kojoj se stvaraju zubne naslage – dentalni plak. On vremenom dovodi do nastanka karijesa, a kasnije i oboljenja parodoncijuma i potpornog aparata zuba. Te loše namirnice su namirnice koje sadrže šećer i skrob, grickalice, lizalice, bomboni,čokoladice, slatkiši, razni gazirani sokovi i slično. Većina našeg stanovništva se pogrešno i nekvalitetno hrani, konzumira se laka kašasta hrana i mnogo industrijskog šećera, koji posle remete mnoge mehanizme u organizmu.

Namirnice koje treba unositi za dobro opšte zdravlje ali i za zdravlje i čvrstinu zuba su povrćevoćesirjogurtmlečni proizvodi. Poseban značaj za pravilan razvoj zuba imaju vitamin C i kalcijum. Vitamin C ima važnu ulogu u regeneraciji vezivnog tkiva, ali i antioksidativno dejstvo. Posebno je potreban njegov pojačan unos za vreme parodontalne bolesti kada je usled zapaljenja oštećeno tkivo. Zbog svoje zaštitne i regeneracijske sposobnosti vitamin C usporava napredovanje parodontopatije. Kalcijum je važan sastojak kostiju, pa je njegov unos neophodan za njihovu dobru mineralizaciju. Svakodnevnim konzumiranjem mlečnih proizvoda unećemo dovoljnu količinu kalcijuma za pravilan razvoj naših zuba.

Savremen način ishrane doprinosi stvaranju karijesa čak i kada se strogo pridržavamo preventivnih higijenskih mera. Ali, ako smanjimo unošenje šećera i drugih rafinisanih ugljenih hidrata i strogo vodimo računa o higijeni usta, grickanje između obroka ograničimo, znatno ćemo smanjiti rizik od nastanka karijesa. Zdravi zubi su preduslov opšteg zdravlja i zadovoljstva svakog od nas. Svakodnevnom negom, pravilnom ishranom i redovnom stomatološkom kontrolom može se postići zdrav i lep osmeh.