Izraštaji na dojkama: ciste, adenomi, fibroadenomi, cistoadenom, galaktokele, intraduktalni papilom, masne nekroze, hematomi i rak

Koji se izraštaji najčešće sreću na dojkama?

a. Ciste.

One se najčešće javljaju kod žena između trideset pete i četrdeset pete godine starosti. Pojavljuju se kao usamljene male, okrugle izrasline ne veće od zrna graška, ali mogu dostići veličinu pomorandže. Ciste se često javljaju u većem broju.

b. Adenomi, fibroadenomi i cistoadenomi.

Oni se često sreću kao neosetljivi, bezbolni izraštaji kod mladih žena između osa-mnaeste i trideset pete godine starosti. I oni mogu biti veličine zrna graška ili narasti čak do veličine pomorandže.

c. Mlečne ciste (galaktokele).

Ove ciste nastaju blokadom mlečnih puteva kod žena koje su imale decu.

d.    Intraduktalni papilomi.

Ovi tumori su bradavičasti izraštaji u kanalima dojki i njihovo postojanje prouzrokuje žućkasto, zelenkasto ili krvavo lučenje iz bradavice. Mogu biti tako mali da ih lekar ne može otkriti. Obično nastaju kod žene tridesetih ili četrdesetih godina.

e. Masne nekroze i hematomi.

Ova stanja su rezultat povrede dojke kao što je direktan udarac. Vode ili razaranju nekih masnih tkiva unutar dojke ili skupljanju grumenova zgrušane krvi usled krvarenja krvnih sudova u dojci. Izraštaj prouzroko¬van masnom nekrozom nekad podseća na izraštaj koji nastaje usled raka dojke.

f. Rak.

Ove lezije se prvo pojavljuju kao mali, čvrsti bezbolni čvorovi bilo gde u tkivu dojke. Žene četrdesetih ili pedesetih godina najčešće obolevaju od raka dojke, mada se bolest sreće i kod mladih žena dvadesetih i tridesetih godina kao i kod žena starih šezdeset i sedamdeset godina.