Jajnici – funkcije i disfunkcije jajnika

Šta su jajnici?

Jajnici su par žlezdastih struktura oblika oraha, prečnika do otprilike tri santimetra. Oni se nalaze u karlici sa obe strane materice i vise sa zadnjeg zida karlice u neposrednoj blizini levkastog otvora jajovoda. Svaki jajnik sastoji se od spoljne kapsule, sivkasto bele boje, korteksa ili glavne supstance, i hilusa ili stabljike, kroz koju ulaze i izlaze krvni sudovi.

Koje su funkcije jajnika?

a. Periodična otvaranja i izbacivanje zrelog jajeta. Korteks svakog jajnika sadrži nekoliko hiijada nezrelih polnih ćelija od kojih jedna sazreva i izbacuje se u levkasti otvor jajovoda svakog meseca. Ovaj proces naziva se ovulacija. Ukoliko jaje oplodi muška sperma, proces se zaustavlja. Ukoliko ne dođe do oplođavanja, nastupa menstruacija. Interval između ovulacije i menstruacije iznosi približno četrnaest dana.
b. Jajnici proizvode i izlučuju polne hormone u krvotok. Ti hormoni nazivaju se estrogen i progesteron. Oni regulišu ovulaciju i menstruaciju, pomažu održavanju trudnoće kada ona postoji i odgovorni su za razvoj ženskih karakteristika. Tako, oni su odgovorni za razvoj dojki, ženski raspored dlaka, žensku figuru i ženski glas.

Da li su oba jajnika neophodna za normalnu jajničku funkciju?

Ne. Može i samo jedan jajnik ili deo jednog jajnika biti dovoljan za održavanje normalne funkcije: stvaranje jajne ćelije.

U koje doba života jajnik počinje da funkcioniše?

Od početka puberteta, približno od dvanaeste do četrnaeste godine života.

Da li je jajnik nekada mesto zapaljenja ili infekcije?

Da. Zbog blizine jajovoda, oboljenje sa njih često će se proširiti i na jajnik.

Koji su simptomi zapaljenog ili zaraženog jajnika?

Simptomi su isti kao i kod zapaljenja jajovoda (salpingitis).

Šta se podrazumeva pod izrazom »disfunkcija jajnika«?

To je stanje u kome dolazi do poremećaja ili neravnoteže u stvaranju jajničkih hormona, što prouzrokuje poremećaj u menstrualnom ciklusu ili utiče na sposobnost začeća ili održanja trudnoće. Ovakvi poremećaji mogu da vode poreklo od jajnika, ili mogu da budu sekundarna pojava poremećene funkcije drugih endokrinih žlezda, kao što su štitna žlezda ili hipofiza.

Koji su neki od simptoma koji se mogu razviti uz produženu disfunkciju jajnika?

a. Potpuni poremećaj u menstrualnom ciklusu, kao i u karakteru i prirodi menstruacije.
b. Gojaznost.
c. Izbijanja dlaka na neuobičajenim mestima na telu (hirsutizam).
d. Prekomerni razvoj obložne membrane materice (hiperplazija endometri juma).
e. Neplodnost (nesposobnost začeća).

Kakve su posledice disfunkcije jajnika?

Poremećena je normalna ravnoteža izmedu proizvodnje i upotrebe dva glavna hormona jajnika, estrogena i progesterona. To može da utiče na ovulaciju, menstruaciju ili na pripremu materice da prihvati plod.

Kako se leči disfunkcija jajnika?

Prvo, treba utvrditi tačan uzrok neravnoteže. Vrše se proučavanja krvi i mokrače u pokušaju da se pronađe izvor teškoče i utvrdi da li ona vuče poreklo iz jajnika, štitne žlezde ili hipofize. Kao pomoć u uspostavljanju precizne dijagnoze vrše se endometrijska biopsija i ispitivanja vaginalnih razmaza.

a. Kada disfunkdju jajnika prate ciste, operacija uklanjanja klinastog dela oba jajnika često pomaže u ispravljanju poremećaja.
b. Zračenje rendgenskim zracima u malim dozama kako bi se podstakli jajnici na lučenje. U nekim slučajevima pokazalo se da ovo zračenje pomaže.
c. Kada je utvrđeno da je disfunkcija štitne žlezde ili hipofize uzrok poremećaja u jajnicima, onda to oboljenje mora da se izleči odgovarajućim medikamentima pre nego što se može pristupiti ispravljanju disfunkcije jajnika.
d. U lečenju može da bude korisno davanje regulisanih doza hormona estrogena i progesterona kako bi se podstaklo uspostavljanje normalnog ciklusa.
e. Kortizon je uspešan u nekim slučajevima uspostavljanja normalne funkcije jajnika.

Da li se poremećaj funkcije jajnika ikada sam po sebi gubi?

Da. To se često događa bez ikakvog lečenja.

U kom životnom dobu dolazi do disfunkcije jajnika?

Ona može nastati u bilo kom dobu od puberteta do menopauze, ali se najčešće sreće u prvim godinama adolescencije, ili u ranim zrelim godinama.

Da li posle disfunkcije jajnika može da dode do začeća?

Ako je disfunkcija jajnika praćena nedostatkom ovulacije, do začeća ne može da dode. Međutim, kada je disfunkcija jednom izlečena, začeće može da nastupi!

Da li postoje lekovi koji mogu da pomognu ženi koja nije imala ovulacije?

Da. Postoji nekoUko veoma moćnih, medikamenata koji mogu da poprave ovo stanje. U nekim slučajevima ti lekovi ne samo da su podstakli ovulaciju i začeće već su bili povezani sa višestrukim rađanjima, kao što su rađanje dvojki, trojki ili četvorki.

Da li vađenje jajnika utiče na seksualne želje žene?

Ni u najmanjoj meri.

Koliko vremena posle operacije na jajnicima može žena da obavlja sledeće radnje:

Da se kupa? –  Posle dve nedelje.

Da vozi automobilu? – Posle četiri nedelje.

Da obavlja domaće poslove? – Posle šest nedelja.

Da se vrati na posao? – Posle šest nedelja.

Da ponovo pristupi bračnim odnosima? – Posle šest nedelja.

Da ispira vaginu? – Posle šest nedelja.

Da li žena može da začne posle vadenja jednog jajnika?

Da. To uopite ne smanjuje njene mogućnosti za začeće.

Da li vađenje oba jajnika uvek prouzrokuje menopauzu?

Da, osim ako žena već nije proša menopauzu.

Da li žena sa samo jednim jajnikom ima redovnu menstruaciju?

Da.