Jezik – Zapaljenje (glositis) jezika

Šta je glositis?

Zapaljenje jezika.

Da li je jezik često predmet infekcije ili zapaljenja i da li se na njemu često javljaju apscesi?

Ne. Jezik je na neki čudan način imun na apscese. To se verovatno može pripisati bogatom snabdevanju krvlju.

Kako se leče zapaljenja jezika?

Pošto je glositis obično znak ili simptom bolesti na nekom drugom mestu, lečenje će zavisiti od uzročnika. Kad god lokalnl iritant prouzrokuje promene na jeziku, mora se otkloniti.

Da li je sami izgled jezika podložan mnogim promenama?

Da. Generacijama su lekari gledali jezik da bi dali dijagnozu opšitih bolesti. Jezik može biti otečen, ili crven, ili beličast, ili pak gladak višie no što je normalno i može menjati izgled iz dana u dan.

Kakvi lokalni uticaji mogu stvoriti promene u izgledu jezika?

Duvan, alkohol, vrlo začinjena hrana ili vrlo topla jela mogu uticati na jezik da izgleda crven i nadražen. Ivicu jezika mogu nadraživati rapave, ofitre ivice zuba ili neodgovarajuća proteza. Pored toga, na jezik mogu uticati infekcije usta kao fito su rovovska usta, sifilis itd. Nedostatak vitamina, takode, kao i alergijske reakcije na antibiotičke pastile za grlo, mogu promeniti izgled jezika.

Koje se bolesti najčešće odražavaju promenama u izgledu jezika?

Deficitama oboljenja, kao fito su neke vrste anemija (pemiciozna anemija). Takode i generalizovana kožna oboljenja uticaće na karakteristične promene izgleda jezika.

Kakva se stanja organizma odražavaju na izgled jezika?

Stanje hidratacije i dehidratacije. Jezik postaje suv i obložen skramom kad god pacijentu nedostaje odgovarajuća količina tečnosti u organizmu.