Kako naterati decu da se zdravo hrane

Možda su se nekada mnogi roditelji zamislili, kako bi bilo lepo, kada bi deca sama prepoznala zdrave navike i značaj zdrave ishrane, pošto to nije tako, neretko moramo doskočiti tim nezdravim prehrambenim navikama dece.

Složićemo se da većina roditelja ima dileme i probleme koje se tiču ishrane dece. Sasvim je normalno da deca više vole recimo keks umesto narandže, uostalom generalno manje preferiraju zdravu hranu. Nemojte očajavati, postoje jednostavni načini i trikovi da vaše dete jede zdravo, a da ujedno toga nije ni svesno. Doskočite malom ljubitelju slatkiša i brze hrane kroz sledeće trikove:

Prerušite povrće poput paradajza, luka, tikvica, paprike i patlidžana u umake koje ćete servirati sa testeninom. Jednostavno sve dobro ispasirajte.

Napravite ukusnu supu, punu povrća koje ćete izmiksirati u blenderu. Ono što ne mogu prepoznati, deca će bez problema pojesti.

Napravite ukusno piće. Deca će retko odbiti frape od banane ili jagode. Možete pomešati nekoliko vrsta voća, mleko, med i jogurt i sve poslužiti rashlađeno. Ovaj napitak bogat je kalorijama i prirodnim šećerom, pa će zasititi dete na neko vreme. Zato, frape ne nudite pre obroka.

Budite maštoviti kod seckanja voća i povrća. Možete iseći geometrijske oblike, slova, a ako imate dovoljno vremena i strpljenja možete napraviti prava mala remek dela, npr junake crtanih filmova.

Na stolu uvek držite činiju punu opranog voća, a ne čokolade, bombone ili keks.

Kupujte neprerađene namirnice koje sadrže žitarice, kao što su braon pirinač i testenina. Ako samo takve namirnice nudite detetu, ono neće ni znati da postoje druge.

Izbegavajte dodavati so i šećer kada god je to moguće, u prirpemi hrane.

Nudite vodu od prvog dana. Naviknite dete da pije vodu kada je žedno, ne sok ​​ili čaj. Ako od ranog detinjstva nauči gasiti žeđ vodom, pit će manje industrijskih sokova punih nezdravog šećera i aditiva.