Kako prepoznati kilu ili bruh (hernija)

Kako prepoznati kilu ili bruh (hernija)

Kila, bruh ili hernija  je česta pojava, pogotovo kod muškaraca. Neke kile su urođene a neke nastaju tokom života kada se pritisak u trbušnoj duplji poveća. Uglavnom se dešava prilikom nekog težeg posla, kašlja. Kod kile se oseća nelagodnost, pritisak ili tup bol. Jednom nastala kila obično ne miruje jer se vremenom povećava i mogu nastati komplikacije.

Kila ili bruh

Kila ili bruh najčešće nastaje na oslabljenom delu trbušnog zida. To su otvori kroz koje prolaze krvni sudovi i nervi. U otvoru mogu se najčešće naći masno tkivo, tanko ili debelo crevo. Kila može da nastane i na mestu gde je trbušni zid povređen ili sečen u toku operacije.

Većina kila uglavnom se javljaju u predelu prednjeg trbušnog zida i predstavljaju takozvane unutrašnje kile.

Spoljašnje kile su češće i manifestuju se na koži, dok se unutrašnje odnose na prolazak viscelarnog organa iz trbušne u neku drugu šupljinu.

Ingvinalna – preponska kila

Preponska kila češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Mogu biti direktne i indirektne. Obe se nalaze u preponi i izgledaju slično kao izbočina ispod kože u donjem delu prepone. Kilna kesa kod muškaraca prolazi korz preponski kanal pored semenog kanala i krvnih sudova koji idu do testia. Kod žena kroz taj kanal prolaze okrugle materične veze i pored njih može nastati kila.

Femoralna – butna kila

Nastaje kada masno tkivo ili deo creva prodire kroz deo prednjeg trbušnog zida u femoralnoj regiji a koja se nalazi na vrhu unutrašnje strane butne a pripada preponskoj regiji. Češće se javlja kod žena i ima veći rizik komplikacija od ingvinalne kile.

Umbilikalna – pupčana kila

Ova kila nastaje prilikom prolaska masnog tkiva ili dela creva kroz patološki otvor u predelu pupka. Pupčana kila vidi se golim okom kao izbočina ispod kože u predelu pupka.

Hiatus hernija – želudačna kila

Želudačna kila nastaje kada želudac kroz patološki otvor na dijafragmi jednim svojim delom prolazi u grudnu duplju.

Simptomi kile ili bruha

Ukoliko imate kilu na trbušnom zidu ili preponama prepoznaćete je po čvoriću ili izbočini koja se može gurnuti nazad u trbušnu duplju a može da nestane u ležećem položaju.

Simptomi koji se najčešće prikazuju su:

 • Izbočine ispod kože u predelu prepona ili otok u predelu mošnica
 • Osćaj neprijatnog bola u predelu prepona koji se pojačava prilikom naprezanja
 • Izbočina pod kožom koja se vremenom uvećava i sve teže se vraća nazad u trbušnu duplju
 • Povremene opstipacione tegobe ukoliko sadržaj kile čini crevo

Kako nastaje kila

Kila nastaje čestim napinjanjem prednjeg trbušnog zida i mišića u preponskim regijama. Do slabljenja mišića dovode teški fizički napori prilikom podizanja tereta, čest kašalj, gojaznost, trudnoća i sva stanja koja dovode do naglog i jakog pritiska unutar trbušne duplje.

Lečenje kile

Kila ili bruh jedino se može izlečiti samo hirurški, a to je ujedno jedan od najčešćih operativnih zahvata. Bruh – herniju treba operisati na vreme, dok nije postala suviše velika i dok je trbušni zid još očuvan.

Postoje dve vrste operacija kile:

 • Otvorena operacija kile
 • Laparoskopska operacija kile

Kod odraslih ljudi se u toku operacije postavlja mrežica u cilju ojačanja slabog mesta na trbušnom zidu. A kod pacijenata kod kojih operacija nije moguća, savetuju se posebni pojasevi koji smanjuju mogućnost uklještenja pri napinjanju, kašljanju i težem fizičkom radu. Pojasevi se nose sve do momenta dok pacijent ne bude spreman za operaciju.

Koji faktori utiču da bi se smanjila pojava kili ili bruha?

Faktori koji mogu dovesti do smanjena pojave kile

 • Održavanje telesne težine
 • Redovno vežbanje drži mišiće trbuha jakim
 • Zdrava ishrana u smislu prevencije zatvora
 • Ne dižite teške stvari sami
 • Nosite zaštitni pojas ako morate sami nositi teške stvari
 • Ako imate hroničan kašalj prestanite pušiti cigarette

Komplikacije kod kile koja se ne leči

Nelečena kila može da izazove niz veoma ozbiljnih komplikacija. Kada kilna kesa sraste sa njenim sadržajem dovodi do većeg bola, poremećaja kretanja crevnog sadržaja pa čak i do uklještenja. Uklještenje ili inkarceracija je najčešća komplikacija. Nastaje uz bol koji je najpre difuzan, a zatim je lokalizovan na predeo kile. Bolesnik povraća, ima muku i grčeve u trbuhu. Stolice i vetrova nema. Kada se stanje pogorša neophodna je hirurška intervencija.

Ne dozvolite da kila, bruh ili hernija bude velika. Na vreme je lečite da bi ste izbegli niz komplikacija.

Preporuka strane: