Kako reagovati kada dete ne sluša – Poliklinika Velisavljev

Kako reagovati kada dete ne sluša – Poliklinika Velisavljev

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Velisavljev

Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Velisavljev

Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Mnogi roditelji se pitaju zašto ih dete ne sluša, a ni sami ne znaju da upravo sve polazi od njih samih. Onako kako ste se postavili prema svom detetu tako vas i ono shvata. Pokušajte nešto da promenite u odnosu prema svom detetu. Ako vas ne sluša, pokušajte na lep i smiren način da mu objasnite kako bih dete razumelo šta sme a šta nesme. Uvek ga pohvalite kada nešto uradi nemojte ga stalno kritikovati.

Pregled, savet i konsultacije sa pedijatrom možete dobiti u Poliklinici Velisavljev. Novi Sad. Na raspolaganju  vam je lekar sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti pedijatrije Dr Milka Velisavljev – Pomoriški, pedijatar. Zakažite termin na kontakt telefon:

Poliklinika Velisavljev
Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Šta činiti kada dođe do prepirke u dokolici (situacija kada se dete zabavlja, nesvesno iritirajući roditelja – dete odluči da u šetnju treba da ide i lutka, ali tek pošto obuče najlepšu haljinu, a još nije olučilo da li je lapša plava i roze)

 • Probajte da sagledate „problem“ iz dečijeg ugla
 • Razmislite još jednom – da li Vam je bitnije da obiđete sve radnje u shopping centru ili da budete na svežem vazduhu sa svojim detetom?
 • Ostavite ponekad dete da se samo zabavlja, a Vi se opustite ili radite svoj posao. Ne dozvolite da uvek budete njegov zabavljač.
 • Ograničite vreme za jelo i spavanje. Počnite da uvodite rutinu u život deteta.
 • Budite vešt diplomata! Šta mislite o tome da izmerite temperaturu lutki koja se iznenada razbolela, te mora da ostane kod kuće da sačeka doktora?

Šta činiti kada dete neće da jede?

Za početak, otkrićemo vam malu tajnu velikih manipulatora – deca nikada ne gladuju tj. kada su  gladna – deca jedu, a kada nisu gladna – deca mogu da testiraju svoju nezavsnost!

 • Vodite dnevnik obroka i videćete da smo u pravu – deca, ipak, pojedu više nego što vi subjektivno doživite, izmučeni neprekidnim, svakog dana stotinu puta ponovljenim „ne“ koje probija mozak.
 • Ukoliko dete odbija doručak, ručak i večeru, smanjite mu užine.
 • Obroke mu servirajte u malim porcijama i sa mnogo mašte. Velike porcije mogu da obeshrabre još na samom početku obeda.
 • Dok dete jede, najbolje bi bilo da se udaljite i pokažete zaokupiranost nekim drugim poslom. Ukoliko stojite pored njega sa stavom stražara, rizikujete da čujete još jedno „ne“ tekućeg dana.
 • Ako dete ne pojede ono što ste pripremili za njega, ne nudite mu alternativu. Poješće kad bude bilo gladno. Takođe ga nemojte forsirati da pojede pripremljeno. Tako ćete mu obezbedićete privid držanja kontrole, uz Vaše razumevanje (uvažavanje), te ćete izbeći beskrajne pregovore.
 • Slatkiše ne držite kod kuće. Ma gde ih sakrili, „pošten nalazač“ će uvek tražiti nagradu!