Kako se održava i prati trudnoća

Kako se održava i prati trudnoća

Trudnoća donosi promenu u kompletnom organizmu žene. Koji su to simptomi koji ukazuju na trudnoću? Da li je izostanak menstrualnog ciklusa jedini znak trudnoće?

Redovan ginekološki pregled je veoma važan za svaku ženu. Posvetite dovoljno pažnje za zdravlje vaše i zdravlje vašeg deteta i obavite ginekološi pregled u Ginekološkoj ordinaciji poliklinike Atina.

Održavanje trudnoće

Trudnoća traje 9 kalendarskih meseci, odnosno 40 nedelja ili 280 dana. Za to vreme u telu buduće majke dešavaju se promene od trenutka začeća pa sve do rađanja. U prva tri meseca formiraju se svi organi i čula, plod je dugačak 60 milimetara i težak 60 grama.U trudnoći se svakog dana stvaraju, rastu i razvijaju organi i sistemi organa, koji postepeno stupaju u funkciju potrebnu za održavanje trudnoće. Ukoliko dođe do nekih problema, trudnoća mora da se održava uz adekvatne savete i terapiju.

Kako se prati trudnoća?

Kontrole redovnih trudnoća bi trebalo da se obavljaju jednom mesečno. Prvo tromesečje predstavlja prvih 13 nedelja, zatim drugo od 14. do 27. nedelje i treće tromesečje je od 28. do 40. nedelje trudnoće. U toku tih nedelja prati se razvoj kako bebe, tako i promene kod majke.

Redovne kontrole trudnoće pored ultrazvučnog pregleda, podrazumevaju i obavezno kontrolu krvne slike šećera u krvi i urinu, kao i krvni pritisak trudnice.

Češće kontrole, koje podrazumevaju ginekološki pregled, sa dodatnim laboratorijskim pregledima, uvode se ukoliko je trudnoća rizična.

Od 6 – 8. nedelje trudnoće, utvrđuje se vitalnost trudnoće kada se na osnovu dužine ploda određuje očekivani termin porođaja, a na osnovu otkucaja srca vitalnost trudnoće. Trudnicama se radi analiza krvi, kompletna krvna slika, analiza šećera u krvi, insulin odnosno praćenje nivoa šećera u krvi pre i posle jela, viruskološka analiza krvi, analiza krvi na zarazne bolesti, analiza štitne žlezde, krvna grupa Rh faktor i urinokultura.

Od početka 11-e nedelje pa sve do 13-e nedelje trajanja trudnoće radi se prvi specijalistički, detaljan ultrazvuk. Ovaj pregled je važan u cilju genetskog skrininga, merenja ultrazvučnih markera itd. A nakon tog pregleda radi se dabl test.

Između 16 – 18-e nedelje radi se ultrazvuk, odnosno testovi biohemijskih ispitivanja iz krvi majke a u cilju dodatnog genetskog skriniranja i skrininga defekta neuralne cevi.

Između 22. i 24. nedelje radi se drugi ekspertni ultrazvuk, u cilju konačne analize svih organskih sistema, potvrde uredne morfologije i isključivanja fetalnih anaomalija. U trećem trimestru, kontroliše se rast fetusa biometrijskom metodom, količina plodove vode, radi se provera pupčanika, položaja bebe i njeno opšte stanje.

Od 36 – 40. nedelje trudnoće, treba redovno kontrolisati stanje bebe kardiotokografijom ili ultrazvukom na dve nedelje, kada se radi analiza kompletne krvne slike, provera šećera u krvi, test na žuticu, urin i urinokultura.

Kada se preporučuje mirovanje odnosno ležanje?

Trudnicama se preporučuje mirovanje odnosno ležanje u slučaju kontrakcija pre očekivanog termina porođaja, kao i diletacije cervikalnog kanala, koji eventualno ukazuje na prevremeni porođaj ili pobačaj. Ukoliko trudnica ima blage povremene bolove, koji ne dovode do otvaranja grlića materice, tada se trudnicama dozvoljava šetnja ali uz obavezu nošenja odgovarajućeg pojasa.

Koje su moguće posledice ukoliko se trudnica ne prirdžava saveta lekara?

Ukoliko trudnica ima tegobe, kao što su bolovi u predelu trbuha, ili osećaj tvrdog trbuha ne povuku i ako se trudnica ne pridržava saveta lekara tada je moguć pobačaj, prevremeni porođaj. Ne pridržavanje saveta lekara može ugroziti i zdravlje bebe i zdravlje majke.

Preporuka strane: ,