Kamen u bubregu – simptomi – Poliklinika Cardios

Kamen u bubregu – simptomi – Poliklinika Cardios

Kamen u bubregu je danas sve češća pojava i uglavnom se javlja zbog nezdravog načina života i još češće nezdrave ishrane. Ako primenjujemo zdrave životne navike i redovne kontrole kod urologa kamen ili pesak u bubregu lako možemo izbeći.

Ukoliko vam kamen u bubregu ili pesak u bubregu stvara tegobe, i ometa vas u svakodnevnim aktivnostima obavite pregled kod našeg urologa – Poliklinika Cardios Novi Sad.Termine pregleda zakažite na kontakt telefon:

Poliklinika Cardios Novi Sad
Futoška 73
Novi Sad

+381 21 27 000 31

+381 65 27 00031

 

Šta izaziva pojavu kamena u bubregu?

Kamen u bubregu podrazumeva stvaranje malih, čvrstih naslaga u bubrezima, sastavljenih od minerala i soli, i jedan je od najčešćih poremećaja u urinarnom traktu. Veliki problem nastaje kada se kamenčići pokrenu jer uzrokuju jake blove.

Razlikujemo tri vrste kamena u bubregu:

  • Nefrolitijaza – kamen u bubregu
  • Urolitijaza – kamen u mokraćnim kanalima
  • Uretreorolitija – ako se kamen pojavi u mokraćovodu, crevastom organu koji sprovodi tečnost iz bubrega u bešiku.

Lekari uvek savetuju da dnevno unosimo što više  tečnosti u organizam, jer manjak tečnosti stvara rizik od taloženja kamenca u bubrezima.

Faktori koji dovode do nastanka kamena u bubregu

Do nastanka bubrežnog kamenca dovode brojni faktori, a najčešći su genetska predispozicija, prekomeran unos proteina životinjskog porekla, natrijumovih soli ili preparata kalcijuma, dehidratacija i drugo.

Infekcije urinarnog trakta, ciste i poremećaj u radu štitne žlezde takođe mogu biti povezane sa stvaranjem kamenca.

Simptomi

Kamen u bubregu često ostaje nepoznanica sve dok ne osetite smetnje i tegobe. Samo oni koji su iskusili ovaj problem znaju koliko on može biti bolan i neprijatan. Simptomi obično počinju poput mučnine, a potom se manifestuje kao oštar i grčevit bol koji je nemoguće izdržai.

Bol se obično oseća u leđima, predelu bokova ili prepona. Kod muškaraca, kamen u bubrezima izaziva bolove u testisima ili na vrhu polnog organa.

Tegobe se javljaju u naletima. Traju oko jednog minuta, a potom dolazi do smirivanja. Kada se kamen pomera, osobe obično pokušavaju da pronađu adekvatan položaj tela kako bi olakšali tegobe. Iznenadni napadi mogu da traju od 20 do 60 minuta.

Ukoliko osetite neke od nabrojanih simptoma potrebno je da se odmah javite lekaru kako bi uradili dodatne preglede. Delujte preventivno!