KC Srbije dobio nove medicinske aparate

Ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će dve nove magnetne rezonance i CT skener unaprediti dijagnostiku u Kliničkom centru Srbije i omogućiti da se pregleda veći broj pacijenata iz zemlje i okruženja.

Prof. dr Đukić Dejanović je, nakon obilaska Klinike za digestivnu hirurgiju KCS sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, dr Draganom Bogdanićem, precizirala da je Ministarstvo zdravlja opredelilo sredstva u iznosu od 500 miliona dinara za kupovinu ovih aparata visokih tehnoloških performansi.

Klinika za digestivnu hirurgiju dobila je jednu magnetnu rezonancu i CT skener, dok je Centar za radiologiju i magnetnu rezonancu dobio drugi magnetni aparat, navela je ministarka i ukazala na to da će nove aparate moći da koriste i pacijenti iz Republike Srpske. Drina ne treba da nas razdvaja, već da nas spaja, poručila je prof. dr Đukić Dejanović i najavila intenzivniju saradnju sa zdravstvenim ustanovama Republike Srpske u toku naredne godine, najpre u oblasti hemodijalize, a zatim i u drugim oblastima.

Dr Bogdanić je tokom razgovora ukazao na to da modernizacija srpskog zdravstva znači i bolje mogućnosti za lečenje pacijenata iz Republike Srpske u zdravstvenim ustanovama u Beogradu.

Klinički centar u Banjaluci, kako je istakao, veoma je dobro opremljen, ima značajne kapacitete i pruža brojne zdravstvene usluge, pre svega u radiologiji, koje može da ponudi ne samo Srbiji, već i ostalim zemljama u okruženju.

Ministar je saopštio da je sa prof. dr Đukić Dejanović postignut dogovor o tome da određeni broj interventnih kardiologa iz KCS dolazi u Banjaluku prema potrebi, kao i da beogradski stručnjaci budu supervizori u lečenju hematoloških pacijenata u Republici Srpskoj.

Direktor Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu, prof. dr Dragan Mašulović iskazao je zahvalnost Ministarstvu zdravlja na tome što je ovom centru obezbedilo sredstva za novu magnetnu rezonancu.

Prof. Mašulović je ukazao na to da je do danas na dva aparata za magnetnu rezonancu u KCS pregledano 12.984 pacijenta, što je 15 odsto više od planiranog broja, i ocenio da će nova oprema omogućiti smanjenje liste čekanja i poboljšanje dijagnostike.

Događaju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva zdravlja, prof. dr Vladimir Đukić, direktor KCS, prof. dr Miljko Ristić, pomoćnik direktora KCS za medicinske poslove, dr Zlatibor Lončar i direktor Klinike za digestivnu hirurgiju, prof. dr Miroslav Milićević.

Izvor: Tanjug