Kila ili hernija – pojam, razlozi pojave i vrste hernije

Šta je to kila ili hernija?

Hernija (kila) je defekt u nekom odeljku ili duplji tela zahvaljujući kome neka struktura može da napusti svoje normalne anatomske granice i položaj i da se proširi u područje kome ne pripada. Na primer, kod hernije dijafragme želudac može da napusti trbušnu duplju i prodre u grudni koš kroz taj neprirodni otvor u dijafragmi.

Koji se još izraz upotrebljava za herniju?

Za označavanje hernije često se upotrebljava reč ruptura.

Šta izaziva herniju?

Velika većina hernija prouzrokovana je nekim defektom ili slabostima u mišićnom i vezivnom tkivu koje odvaja razne odeljke ili duplje tela, kao što je, npr. grudni koš odvojen od trbušne duplje, trbušna duplja od udova i sl. Druge hernije su posledica povreda koje kidaju pregrade od mišićnog i vezivnog tkiva na raznim izlaznim tačkama odeljaka tela.

Da li se hernija može javiti prilikom rođenja?

Da.  Znatan broj dece rođen je s hernijama zbog defekata u svom razvoju. One se obično uočavaju u području pupka (umbilikalna ili pupčana hernija) ili u području prepone (ingvinalna ili preponska hernija).

U kojim specifičnim područjima u telu će hernije najčešće da se jave?

Na raznim mestima u kojima velike strukture, kao što su krvni sudovi ili delovi intestinalnog trakta (creva), napuštaju ili ulaze u razne duplje tela. Na ovim mestima postoje labava tkiva koja, kada su izložena velikom naporu, mogu da se odvoje i pocepaju.

Koje vrste napora ili povreda će najčešće dovesti do rupture?

a. Podizanje teških predmeta.
b. Naglo savijanje i potezanje, ili naprezanje mišića.
c. Veliko povećanje telesne težine koje prouzrokuje povećanje trbušnog (intraabdominalnog) pritiska.
d. Razvoj velikog trbušnog (abdominalnog) tumora, koji pomera organe.
e. Trudnoća koju prati povećanje trbušnog pritiska.
f.  Hronični zatvor i s njim povezani povećani napori oko stolice.
g. Učestali napadi kašlja koji prouzrokuju iznenadni porast trbušnog pritiska.

Koliko često se javlja hernija?    

Od svih oboljenja uopšte hernija je jedno od najčešćih; ona uvek zahteva hiruršku intervenciju.

Da li su muškarci više naklonjeni herniji od žena?

Da, ako je u pitanju vrsta hernije koja je posledica fizičkog naprezanja i napora, kao što je hernija u preponi (ingvinalna, preponska hernija). Žene će češće dobijati hernije u pupčanom području usled trudnoće.

Da li postoji težnja da se sklonost ka herniji proteže kroz porodicu i da bude nasleđena?

Ne, ali način razvoja mišićnih tkiva može da se nasledi.

Koje su najčešće vrste hernija?

a. Ingvinalna (preponska) hernija.
To je najčešći tip hernije. Ona se razvija u preponskom području i često se proširuje na obe strane tela. Takve rupture nazivaju se bilateralnim ingivi- nalnim hernijama.
b. Butna (femoralna) hernija.
Ova vrsta kile javlja se neposredno ispod prepone i duž velikih krvnih sudova koji se pružaju od trupa ka donjim udovima.
c. Trbušna (ventralna) hernija.
Ova vrsta obično nastaje u sredini stomaka, ispod pupka, a često je rezultat razdvajanja mišića u trbušnom zidu posle trudnoće.
d. Podrebarna (epigastrična) hernija.
Ova vrsta javlja se u gornjem srednjem delu trbuha, iznad pupka. Ovakve hernije verovatno postoje od rođenja, ali postaju uočljive u zrelo doba.
e. Pupčana (umbilikalna) hernija.
Ona je jedan od najćešćih vidova hernije i javlja se u području pupka. Novorođenčad i žene koje su imale više dece izgleda da su posebno naklonjeni dobijanju pupčane hernije.
f. Incizijska hernija. Ova vrsta hernije nastaje rupturom kroz operativni ožiljak, bilo zbog slabo zarasle rane, bilo zbog infekcije koja je prouzrokovala neodgovarajuće zaceljenje tkiva. Hernija ove vrste može da se javi ma gde u trbušnom zidu.
g. Ponovljena (rekurentna) hernija.
Otprilike deset posto hernija javiće se ponovo, posle hirurškog lečenja. Ovakva hernija naziva se ponovljenom ili rekurentnom hernijom.
h. Hernija dijafragme.
Ovo je izuzetno čest defekt i u najvećem broju slučajeva javlja se na mestu gde jednjak prolazi kroz dijafragmu iz grudnog koša u trbušnu duplju. Druge hernije dijafragme posledice su nerazvijene dijafragme ili rupture dijafragme usled povrede. Ovakve hernije karakteriše ulazak abdominalnih organa — kao što su delovi želuca, tanko crevo ili debelo crevo — kroz defekt i njihovo smeštanje u grudni koš.
i. Unutrašnja (intema) hernija.
Ovo je neuobičajen tip rupture kod koga unutrašnji trbušni organ, obično tanko crevo, ulazi u pukotine ili odeljke trbušne duplje kojima ne pripada.
j. Glutealna i lumbalna hernija.
Ove hernije su izuzetno retke i posledica su defekata u muskulaturi stražnjice ili leđa.
Organi koji prodru kroz ovakav defekt kasnije se javljaju kao natekline bilo na stražnjici, bilo na leđima.