Kiseli kupus u ishrani dece – Poliklinika Velisavljev

Kiseli kupus u ishrani dece – Poliklinika Velisavljev

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Velisavljev

Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Velisavljev

Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Detinjstvo je ključan period za rast i razvoj, pa je hranljiva i izbalansirana ishrana jedan od osnovnih postulata zdravog života. Navike koje se steknu u detinjstvu bivaju trajne, što bi značilo da je investicija vremena i truda u njihovu izgradnju tokom najranijeg doba, isplativa na duge staze. Deca su po svojoj prirodi sklona lakom učenju i prihvatanju novina, pa period detinjstva dozvoljava da igrate na kartu razuđene mašte, edukativne priče, zanimljive nagrade, zajedničkih aktivnosti i raznih drugih trikova, kako bi uspeli u svom naumu – izgrađivanju zdravih životnih navika.

Pregled, savet i konsultacije sa pedijatrom možete dobiti u Poliklinici Velisavljev. Novi Sad. Na raspolaganju  vam je lekar sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti pedijatrije Dr Milka Velisavljev – Pomoriški, pedijatar. Zakažite termin na kontakt telefon:

Poliklinika Velisavljev
Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Babyhandling se odnosi na ispravno postupanje pri svim aktivnostima sa detetom:

Da li su Popaju uistinu rasli mišići od spanaća ili je to samo jedna od dovitljivosti kojom bi se deca navela da jedu ovo, ne baš tako omiljeno povrće?! Sećate se i crtanog filma o dečaku Eriku koji, pošto pojede bananu, postaje Bananamen, „spreman da stupi u sve akcije“?Šta mislite o odlasku u bioskop nakon večere ukoliko se za večeru proba kiseli kupus? Deci treba pričati, radovati se njihovoj radoznalosti, govoriti im o benefitima neke radnje na njima prigodan način, postavljati im izazove, nudeći im ohrabrenje, ponavljati iste stvari na razne zanimljive načine, poštovati iskazanu doslednost. . Umesto podređenog odnosa, ponudite im premisu poverenja, poštovanja i jednakosti jer će boreći se da je dokažu, biti voljni za saradnju. Deca su neiskvarena dokle god ih mi ne iskvarimo. A zdravstveno vaspitanje, u koje spada i usvajanje pravila zdrave ishrane, je jedan od najvažnijih segmenata vaspitanja deta.

Mnogi roditelji podležu propagandi prizvođača raznih suplemenata, misleći da su oni adekvatna zamena za raznovrsnu i dobro izbalansiranu ishranu. A mi ponvljamo! Pravilna ishrana je preduslov zdravlja.

Pravilna ishrana je raznovrsna tj.podrazumeva unos svih hranljivih materija: ugljenih hidrata, belančevina, masti, vitamina i minerala iz namirnica.

Kiseli kupus je namirnica koja sa punim pravom zavređuje mesto u našem tekstu.

Da li znate da su kiseli kupus vekovima unazad, nosili sa sobom mornari na daleka putovanja? Evo i zašto! Primećeno je da upotreba ove namirnice tokom dugotrajnog putovanja, u uslovima krajnje jednolične ishrane, može da održi imunitet na zavidnom nivou. Naime, mornari su, zahvaljujući njoj, ostajali zdravi čak i u najtežim vremennskim uslovima i tokom brojnih epidemija!

Kiseli kupus sadrži:

 • Vitamin C – Postoji mit da su spomenuti mornari spašeni od skorbuta uglavnom pomorandžama, Prava istina je da su spas pronašli u kiselom kupusu, koji je bogatiji vitaminom C od citrusa. 100g sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C.
 • Vitamin A
 • Vitamin B12 (uglavnom se nalazi u namirnicama životinjskog porekla pa ga roditelji vegani i vegetarijanci često koriste).
 • Vitamin B6 (bez njega proteini ne mogu biti iskorišćeni).
 • Vitamin B3 (neophodan u ćelijskoj energiji, celokupnom metabolizmu i razmeni materija u mozgu).
 • Folnu kiselinu
 • Izocijanate – materije koje preveniraju rast malignih ćelija (posebno dojke, debelog creva, pluća i jetre). Interesantna je činjenica da ih nema u presnom kupusu, već samo u kiselom.
 • Magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum.
 • Vlakna
 • Belančevine
 • Kiseli kupus je priznat kao jedan od najkorisnijih probiotika.

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentisana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama.

Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore. Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime prija probavi.

Spisak lekovitih svojstava ove top namirnice:

 • Poboljšava raspoloženje.
 • Organizam čini otpornim na stress.
 • Aktivira razmenu materija u mozgu.
 • Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
 • Stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće
 • Pomaže kod izgradnje kostiju
 • Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi
 • Jača imunitet i povećava snagu mišića
 • Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Kiseli kupus se uvodi u ishranu već nakon prvog dečijeg rođendana. Kao što smo u uvodnom delu rekli, trudite se da ga što češće navedete da uživa u ovoj namirnici, kako bi usvojilo njen ukus i stvorilo naviku konzumiranja. A kako navike vode ka rutini, a rutina ka prednosti, obezbedićete mu poziciju sa koje će lakše sačuvati svoje zdravlje. I da ne zaboravimo, budite i sami primer svom detetu. Jedite kiseli kupus.