Kolonoskopija

Kolonoskopija

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...


Telefoni:

Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...


Telefoni:

Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Šta je kolonoskopija?
Kolonoskopija je pregled koji omogućuje lekaru prikaz sluznice debelog creva (kolona), od završnog dela debelog creva (rektum) pa do spoja debelog creva s tankim crevom( valvula Bauchini) i prikaz sluznice završnog dela tankog creva (ileum).

Zašto se radi kolonoskopija?
Lekar će vam preporučiti ovaj pregled ako imate neke od sledećih tegoba: krvarenje iz debelog creva, pozitivan test stolice na prisustvo krvi ( Weber-Adlerov test, Hemocult test ili drugi), promena u ritmu pražnjenja stolice (izmenjivanje zatvora i proliva ili dugotrajni prolivi), anemiju zbog manjka gvožđa, dugotrajne i neobjašnjive bolove u trbuhu. Takođe ako neko u vašoj bliskoj porodici ima tumor debelog creva savetuje se napraviti kolonoskopiju radi ranog otkrivanja tumora. Kolonoskopiju je potrebno raditi u određenim vremenskim razmacima nakon operacije tumora debelog creva a u slučaju da se lečite od inflamatorne bolesti creva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest) kolonoskopija se radi zbog procene stepena upale sluznice i odgovora na lečenje.

Klonoskopija

Kako se izvodi kolonoskopija?
Pregled se izvodi savitljivom cevi (kolonoskop) širine kažiprsta i dužine oko 130 cm. Na vrhu cevi nalazi se kamera i izvor hladnog svetla koji omogućava lekaru prikaz sluznice creva. Da bi se mogla prikazati sluznica creva, crevo mora biti dobro očišćeno. Prilikom dolaska na pregled dobićete na potpis formular o pristanku na pregled u kojem će biti objašnjeni svi rizici pregleda. Pregled se radi u ležećem položaju , na levom boku s kolenima lagano primaknutima bradi. Lekar započinje pregled stavljajući oko izlaza debelog creva gel koji je lokalni anestetik. Nakon toga napravi pregled anusa i završnog dela debelog creva prstom ( digitorektalni pregled) a zatim stavi vrh kolonoskopa u završni deo debelog creva. Zatim, uduvavajući vazduh pomiče savitljivu cev kroz crevo prema početnom delu debelog creva (cekum). Nakon što e pregleda i ovaj deo creva, kolonoskop se polako izvlači prema napolje ponovo detaljno pregledajući sluznicu debelog creva ( praktično dva puta pregleda sluznicu debelog creva). Lekar može zatražiti da se tokom pregleda okrenete na leđa ili na desni bok kako bi lakše napredovao kroz crevo. Takođe, može zatražiti od vas ili od medicinske sestre ( asistenta) da rukom pritisne određena mesta na trbuhu kako bi se ograničilo izvijanje kolonoskopa.

Koliko traje kolonoskopija?
Pregled traje od 15 do 60 minuta. Trajanje pregleda produžuju teškoće u napredovanju kolonoskopa (zbog prirodne savijenosti creva, grča itd), uzimanje uzoraka sluznice ( biopsija), loša pročišćenost creva.

Zakažite pregled

Da li je kolonoskopija bolna?
Izvođenje kolonoskopije može izazvati osećaj pritiska, grčeva, naduvanosti u trbuhu kao i poziv na stolicu. Međutim, retko uzrokuje jaku, neizdrživu bol. Ove tegobe su uzrokovane rastezanjem creva. Uzimanje uzoraka sluznice ne stvara oećaj bola. Kako bi se smanjio neugodan osećaj tokom kolonoskopije pregled se može raditi uz predhodno uzimanje lekova protiv bolova i sedativa (pregled u analgosedaciji ili „anesteziji“). Ako želite da pregled bude napravljen u „anesteziji“ morate to reći lekaru koji vam preporučuje pregled.

Kako se pripremiti za kolonoskopiju?
Kolonoskopiju nije moguće napraviti bez predhodno očišćenog creva. Da bi se sluznica creva mogla pouzdano prikazati crevo mora biti dobro očišćeno. Savetuje se tokom čišćena uzimati što više tečnosti (iz ličnog iskusta možete popiti 2-2,5 l negazirane vode „Mivela“ ili „Donat“). Pisano uputstvo o čišćenju creva za kolonoskopiju dobićete od lekara ili medicinske sestre ( sa detaljnijim pojašnjenjem). Važno je pridržavati se uputstva kako bi se crevo što bolje očistilo jer tako će prikaz sluznice creva biti bolji i pouzdaniji. U slučaju da crevo nije dobro očišćeno lekar može prekinuti pregled i zatražiti da se dopunski očistite i zatim dođete na ponovni pregled ( kada se radi pregled u uslovima loše pročišćenosti mogućnost pojave komplikacija su veće).

Šta se radi ako se tokom kolonoskopije nađu promene na sluznici creva?
Ako se tokom izvođenja kolonoskopije pronađu promene na sluznici creva lekar će kroz kolonoskop u crevo uvesti žicu sa malim klještima na vrhu kojima će uzeti uzorak slznice (biopsija). Uzorak sluznice se zatim šalje na analizu pod mikroskopom u laboratoriju za patologiju a nalaz je gotov kroz nekoliko dana. U slučaju da se pronađe izraslina ( polip) lekar će uzeti uzorak i preporučiće da se promena odstrani u hospitalnim uslovima ( tkzv. polipektomija). Uzimanje uzoraka sluznice nije bolno. Uklanjanje izraslina (polipa) takođe nije bolno.

Kako ću se osećati nakon kolonoskopije?
Moguće je da ćete nakon završetka pregleda osećati pritisak i naduvanost u trbuhu zbog prisutnosti vazduha kojeg je lekar uduvavao u crevo tokom pregleda. Olakšanje tegoba postićićete odlaskom u toalet i izbacivanjem vazduha i zaostale tečnosti napolje. Ako je pregled rađen uz upotrebu lekova za sedaciju ( pregled u anesteziji) morate ostati nekoliko sati na posmatranju dok ne prestane delovanje lekova. U tom slučaju svakako povedite neku vama blisku osobu u pratnju kako bi vam pomogla dok se sasvim ne razbudite. Zbog lekova koje ste dobili ne preporučuje se toga dana upravljati vozilom.

Smem li uzimati lekove koje redovno uzimam pre izvođenja kolonoskopije?
Većina lekova se može uzeti kao što radite svakog dana. Ipak, neki lekovi mogu uzrokovati probleme tokom i nakon pregleda. Stoga je veoma važno reći lekaru koji će raditi pregled koje sve lekove uzimate. Naročito je važno reći ako uzimate sledeće lekove: Aspirin ( Andol, Midol, Cardiopirin), Sinkum, Sintrom, Farin, Klopidogrel ( Zylt, Antiagrex, Plavix), Insulin, preparati gvožđa. Lekar će proceniti trebate li neke od ovih lekova prekinuti uzimati nekoliko dana pre pregleda i preporučiti vam šta uzeti za zamenu ( napr. ukoliko uzimate oralnu antikoagulantnu terapiju preporučiće vam da nekoliko dana pred pregled prekinete sa uzimanjem leka i u tom periodu dobijate injekcije za razređivanje krvi – Služba za prevenciju tromboze).Takođe važno je reći lekaru ako imate ugrađen srčani vodič (pacemaker) ili veštačke srčane zalistke te ako bolujete od bolesti srca, visokog krvnog pritiska ili šećerne bolesti. U slučaju da će se pregled u anesteziji ne smete uzimati ništa na usta nekoliko sati pred pregled.

Klonoskopija, Uromedica Ns
Koje su komplikacije kolonoskopije?
Komplikacije kolonoskopije su retke i u većini slučajeva nisu ozbiljne. Da bi se izbegle komplikacije najvažnija je dobra očišćenost creva. Na mestu uzimanja uzoraka sluznice (biopsije) može doći do krvarenja. Obično se radi o beznačajnom krvarenju koje prestaje samo od sebe ili ga lekar može zaustaviti kroz kolonoskop. Puknuće creva (perforacija) javlja se još ređe i u nekim slučajevima zahteva operaciju. Takođe, mogu se javiti komplikacije zbog upotrebe sredstava za čišćenje creva, lekova za sedaciju. U slučaju da nakon pregleda imate jaku bol u trbuhu, značajno krvarenje, jezu, groznicu ili temperaturu javite se lekaru ( izabranom ili lekaru koji je radio pregled).

Za sva ostala pitanja vezana za kolonoskopiju, nejasnoće u vezi pripreme za pregled osoblje i lekari Poliklinike Uromedike NS stoje vam na raspolaganju.

Autor teksta:
Dr Predrag Petrović spec. interne medicine – gastroenterohepatolog i endoskopista.

Zakažite pregled

Preporuka strane: