Kontraceptivne pilule

Kako funkcionišu kontraceptivne pilule?

Ove pilule se oralno (gutanjem) uzimaju i sprečavaju ovulaciju. To znači da sprečavaju (inhibiraju) ovulaciju ili formiranje jajeta kod žene koja ih uzima. Bez ovulacije trudnoća je nemoguća, bez obzira koliko sperme ulazi u vaginu ili Falopijeve tube.

Koliko su efikasno kontraceptivno sredstvo ove pilule?

One su sto posto sigurne kada se uzimaju prema uputstvu.

Kakav se raspored za uzimanje pilula propisuje?

  1. Prva pilula se uzima petog dana po početku menstruacije.
  2. Pilula se uzima svakog dana u toku dvadesetodnevnog perioda.
  3. Pilulu treba uzimati u isto vreme svakoga dana.
    1. Pilule se ne uzimaju posle dvadesetog dana i žena čeka početak menstrualnog perioda koji obično nastupa za jedan do četiri dana.
    2. Petog dana po početku menstrualnog ciklusa žena ponovo počinje da uzima po jednu pilulu svakog dana u toku dvadesetodnevnog perioda. Ciklus se ponavlja svakog meseca.

Treba li žena da se savetuje sa lekarom pre uzimanja pilula?

Bezuslovno treba. One se prepisuju posle detaljnog lekarskog pregleda, koji će isključiti oboljenja kod kojih se ne preporučuje uzimanje ovih pilula. Pored toga, postoji nekoliko vrsta odličnih pilula i lekar može smatrati da jedna vrsta bolje no neka druga odgovara pacijentkinji koja je u pitanju.

Koje su prednosti pilula nad drugim kontraceptivnim sredstvima?

Većina korisnika smatra da su one daleko najbolji metod kontracepcije. Ona omogućuje snošaj bez neposredne pripreme i prekida predigre. Ne zahtevaju naknadne radnje kao što su vađenje dijafragme ili ispiranje. Polni kontakt je potpuno prirodan i neopažen osećajem dijafragme, lepljivih želea, kremova ili prezervativa. Omogućavaju prepuštanje snu bez potrebe za ustajanjem iz postelje radi čišćenja od želea ili kreme. Pored toga, one ne stvaraju nikakve neprijatne mirise.

Šta se indicira kad žena ima belo pranje ili krvari za vreme dok uzima pilule?

Ovo »krvarenje« obično ukazuje da je potrebna veća doza kontraceptivnog sredstva. Ono ne umanjuje efikasnost kontracepcije.

Imaju li neke žene teškoća kad uzimaju ove pilule?

U nekoliko slučajeva došlo je do gađenja u prvih dva-tri meseca, ali ono samo po sebi nestaje u većini slučajeva.

Dolazi li do povećanja telesne težine zbog uzimanja kontraceptivnih pilula?

U jednom broju slučajeva dolazi do početnog porasta telesne težine, što prestaje posle dva ili tri meseca kada težina opada. Do ovoga dolazi zbog toga što organizam zadržava više tečnosti a ne zbog povećanja masnog tkiva. Organizam se kasnije prilagođava pilulama i izbacuje višak tečnosti.

Da li kod nekih žena dolazi do oticanja i pojačane osetljivosti dojki zbog uzimanja kontraceptivnih pilula?

Da, ali ovi simptomi postaju sve manji, a često i nestaju u toku nekoliko meseci.

Prouzrokuju li pilule zapaljenje vena?

Smatra se da kontraceptivne pilule ne prouzrokuju flebitis (zapaljenje nožnih vena) kod normalnih žena. Ali ako žena ima izraženo proširenje vena, ili je već ranije imala flebitis, najbolje je da ne upotrebljava pilule.

Vode li pilule oboljenju od raka?

Nije utvrđeno da one stvaraju maligna oboljenja u grudima niti bilo gde na drugom mestu. Činjenica je da neki lekari čak veruju da one imaju antikancerozno dejstvo.

Smeta li uzimanje pilula trudnoći pošto žena prestane da ih upotrebljava?

Iako su osporavane po neškodljivosti, one ne smetaju trudnoći kada se ne uzimaju. Nasuprot, mnogi ginekolozi smatraju da će žena pre zatrudneti ako je nekoliko meseci uzimala pilule a onda prestala da ih koristi.

Kako se drukčije nazivaju ove pilule?

Hormonske tablete ili »anti-bebi« pilule.