Koža i zone intenzivne nege

U 25. godini žena je još uvek devojka, a muškarac mlad čovek. U tom uzrastu, čini se, da se do starosti i štapa neće nikada doći, iako biološki proces starenja kože počinje upravo u 25. godini. Njen površinski sloj u toj godini se obnavlja dvaput sporije nego u 15. godini, menja se struktura kolagena koji određuje elastičnost kože. Na njenoj površini skuplja se veća količina izumrlih ćelija, koža postaje deblja, gubi sjaj, pojavljuju se prve bore.

Naročito brzom biološkom starenju podložna je koža lica i vrata. Znači, prvi najvidljiviji znak starenja kože jesu bore. Pojavljuju se kao malena mrežica u uglovima očiju. Zatim nam dolaze misaone bore – one poprečne linije na čelu, a onda nastupaju borice koncentracijeizmeđu obrva. Šire se otvori znojnih i lojnih žlezda, a rezultat je lojni čep – crni miteseri. Menja se boja lica, kožni pigment se neravnomerno raspoređuje.

Te promene, naravno, zabrinjavaju sve, i žene i muškarce. Starenje kože u prvom planu prati njeno isušivanje. Koža postaje suvlja. Ti znakovi se najčešće primećuju posle 35. – 40. godine, tako da u tom dobu koža izlučuje triput manje masnoće, nego u dvadesetoj. Na našoj koži oslikava se ne samo biološki uzrast, već i način našeg života. Nepravilna ishrananedostatak sna, a takođe i nikotin alkohol. Sve to doprinosi prevremenom starenju kože. Vetar, mraz i sunce isto tako doneće štetu Vašoj koži, ako joj bude nedostajala potrebna nega.

Naravno, potrebno je pažljivo negovati celu kožu. Ali, postoje delovi kože koji od nas traže konstantnu pažnju i neprestanu brigu. Kozmetičari izdvajaju tri problematične zone sa najtanjom kožom koja gubi svežinu: zona iznad ispod okadelovi vrata, nevidljiva oblast podbratka i spoljni deo šake.

Bore na kapcima

Kapci kao jedan od najupečatljivijih znakova negativnih procesa koji nastaju u zoni kružnih mišića oka (drugim rečima, na kapcima) javlja se otok koji je veoma primetan posle noćnog sna, a ponekad i danju. Do toga dolazi usled viška i zastoja međućelijske tečnosti. Ponekad taj otok može biti i izazvan jakom intenzivnom šminkom. Specijalisti kozmetičari uvek će Vas posavetovati koje preparate je najbolje da koristite u tim slučajevima. Izbor će zavisiti od uzroka usled kojeg nastaje otok i od tipa Vaše kože.

Bore na vratu

Bore koje se pojavljuju na koži vrata kozmetičari često nazivaju: Venerino prstenje. Pojavljuju se usled starenja kože, tamo gde se gubi njena elastičnost i svežina. Jednostavni svakodnevni masažni pokreti i upotreba specijalnih preparata omogućiće da bore postanu pliće (ako već postoje) ili će se odgoditi momenat njihovog pojavljivanja ako ste još mladi.

Bore na rukama

Koža ruku najviše je izložena različitim spoljašnjim faktorima. Za razliku od drugih delova tela, izložena je fizičkim naporima. Kažu da je koža na rukama umorna. Ako su se Vaše ruke umorile, iznenada se prekrivaju borama. U tom slučaju pomoći ćete im na sledeći način: spustite ruke u hladnu vodu (od 12 do 14 stepeni) na nekoliko sekundi, a zatim ih odmah namažite maslinovim ili suncokretovim uljem, koža će se veoma brzo zategnuti. Sprovodeći procedure za negu kože ruku, ne zaboravite na nokte, jer je njima takođe potrebna temeljna i redovna nega.

Za dodatne savete, obratite se kozmetičkom salonu Bourjois.