Krajnici i adenoidi (treći krajnik)

Šta su krajnici i gde se nalaze?

Krajnici su dve jajaste, žlezdi slične strukture, dugačke oko četiri, a široke oko dva santimetra, koje se nalaze na stranama grla (ždrela), odmah iznad i iza nivoa jezika.

Kako krajnici normalno izgledaju?

Kada su normalni oni se jedva vide.

Kako izgledaju zapaljeni krajnici?

Kada su zapaljeni mogu zauzimati veći deo ždrela, skoro se dodirujući. Vide se kao velike crvene mase na kojima se prilikom akutne upale vide žute gnojne površine.

Šta su adenoidi i gde se nalaze?

Oni se sastoje od tkiva iste vrste kao i krajnici i nalaze se visoko u grlu iznad nivoa mekog nepca. Prilikom običnog pregleda grla ne mogu se lako primetiti. Adenoidi su obično upola manji od krajnika. Laički izraz za adenoide je »treći« krajnik.

Kakva je funkcija adenoida i krajnika?

Oni se sastoje od limfnog tkiva i smatra se da služe kao prepreka koja lokalizuje infekcije i stvara imunitet na infekcije koje ulaze u organizam kroz usta ili nos.

Kada se smatra da krajnici i adenoidi vrše korisnu funkciju, zašto se tako često odstranjuju?

Zato što njihova funkcija prestaje kad postanu hroničnp zapaljeni. Pod takvim uslovima oni predstavljaju žarište infekcije i mogu prouzrokovati oboljenja drugih organa kao što su oči, zglobovi, mišići, bubrezi, pa čak i srce.

Kakvi su simptomi akutnog zapaljenja krajnika i adenoida?

Bol u grlu, visoka groznica i oticanje žlezda na vratu. Zapaženi adenoidi mogu takođe prouzrokovati zapaljenje sinusa i opstruk­ciju vazdušnog puta ka srednjem uhu. Najzad mogu dovesti do zapaljenja uva i gubitka sluha, s povećanim adenoidima pacijent može početi da diše samo na usta. Ukoliko se dozvoli da ovakvo starije potraje suviše dugo, može doći do promena lica kada se gornja usna povlači na gore, a lice dobija glup, mlitav izraz.

Kada se indicira tonzilektomija i adenoidektomija?

Do nedavno, praksa je bila da se ove operacije preporučuju za svu decu između tri i pet godina života. Sada se savetuje samo u slučajevima hroničnog zapaljenja ili kad oboleli adenoidi prouzrokuju nosne ili ušne komplikacije.

Koji je najčešći uzrok oticanja žlezda na vratu?

Akutno zapaljenje krajnika, akutni faringitis, zapaljenje adenoida ili infekcija sinusa.

Da li se krajnici i adenoidi uvek istovremeno uklanjaju?

Kod dece se obično u isto vreme odstranjuju i krajnici i adenoidi. Ali, kod beba i male dece koja imaju zapaljenje uva ponekad je preporučljivo odstraniti samo adenoide. Pošto se tkivo adenoida obično smanjuje posle desete godine života, tonzilektomija se kod starijih pacijenata obično izvodi bez odstranjivanja adenoida.

Kakve veze ima gluvoća sa oboljenjima krajnika i adenoida?

Povećani i inficirani adenoidi mogu prouzrokovati stalne infekcije srednjeg uva i tako dovesti do poremećaja sluha. Takođe adenoidno tkivo u blizini otvora Eustahijeve trube može dovesti do njenog mehaničkog zapušenja, poremetiti protok vazduha u srednjem uvu i tako uticati na sluh.

Hoće li uklanjanje hronično zapaljenih adenoida i krajnika poboljšati sluh kod dece?

Da. Ukoliko je gluvoća prouzrokovana zapaljenjem adenoida.

Mogu li se na krajnicima ili u njihovoj blizini javiti apscesi?

Da. Vrlo su česti apscesi odmah iza ili pored krajnika. Oni se na­zivaju peritonzilamim apscesima ili peritonzilamom anginom.

Kako se leči peritonzilarna angina?

Otvaranjem i dreniranjem apscesa. To se često može uraditi u lekarskoj ordinaciji uz malu lokalnu anesteziju. S druge strane, ukoliko je apsces vrlo veliki, najbolje je izvršiti hirurško otvaranje u bolnici.

Kako se postavlja dijagnoza peritonzilarnog apscesa?

Dete ima jaku groznicu i pri pregledu se zapaža veliki otok i osetljivost u predelu krajnika. Dolazi i do karakteristične promene glasa i nesposobnosti da se usta široko otvore.

Da li se peritonzilarni apsces javlja i kod odraslih?

Da. Ali kod odraslih nije toliko čest kao kod dece.

Može li peritonzilarna angina prouzrokovati gušenje?

Da. Ukoliko se ne leči može doći do zahvatanja čitavog grla, što stvara teškoće za prolaz vazduha u pluća.

Da li je u slučajevima akutnog zapaljenja krajnika potrebno lečenje?

Apsolutno je potrebno. Treba preduzeti istrajno lečenje antibioti­cima. Propuštanje ovakvog lečenja može dovesti do situacije kada bakterije dospevaju u krvotok i napadaju druge delove organizma.

Koje druge bolesti mogu nastati zbog neodgovarajućeg lečenja slučajeva akutnog tonzilitisa?

Reumatska groznica pokatkad prati streptokoknu infekciju kraj­nika. Pored toga, posle tonzilitisa mogu nastupiti izvesni oblici nefritisa (zapaljenja bubrega). U retkim slučajevima može doći i do sekundarne infekcije srčanih zalistaka (endokarditis).

Hoće li većina akutnih zapaljenja krajnika i adenoida prestati sama po sebi?

Da, ali hronične infekcije ne prestaju same po sebi.

Koji je najbolji način sprečavanja ponovnih slučajeva tonzilitisa?

Vađenje krajnika.

Mogu li krajnici i adenoidi ponovo izrasti posle vađenja?

Da, ali samo ako nisu bili potpuno odstranjeni.

Preporuka strane: