Lavanda, Lavandula

Lavanda, Lavandula

Latinsko ime: Lavandula officinalis Chaix (= Lavandula vera DC.) – Labiatae

Lavanda je višegodišnji (dugovečni) razgranat grm, visine 40-60cm, ima mnogo uspravnih izdanaka gusto obraslih, ruzmarinu sličnih listićima. Cela biljka je plavičasto siva od obilja dlačica. Vrhovi grana su obrasli sitnim plavičastim cvetićima udruženim u cvasti sličnim klasju.

Rasprostranjenost: Lavanda raste divlje na suvim, toplim krševitim padinama zapadnog dela Mediterana. Lavandula je prijatnog aromatičnog mirisa i aromatičnog nagorkog ukusa. Uveliko se kultivisano gaji i kod nas, mada je njen najveći proizvođač u svetu Francuska.

Sastav: U svežem cvetu ima oko 5%, a u osušenom oko 3% etarskog ulja i do 10% tanina. Količina i hemijski sastav ulja veoma zavisi od varijateta biljke, sezone, zemljišta, nadmorske visine, i načina destilacije.
Etarsko ulje dobijeno destilacijom pomoću vodene pare iz svežih cvetnih klasova lavande je bezbojna ili žućkasta tečnost, prijatnog mirisa na lavandu, aromatičnog i nagorkog ukusa. Glavni sastojak ulja je linalil-acetat. Neke farmakopeje traže da dobro i čisto ulje ne sme imati ni manje od 35%, ni više od 62% lanilal-acetata.
U ulju ima još slobodnog lanilola i geranilola, zatim u malim količinama pinena, ocimena, borneola, cineola, kumarina, raznih ketona i lanalil-butirata i geranil-butirata, propionata i valerijanata. Ulje treba čuvati na hladnom i mračnom mestu u punim i dobro zatvornim sudovima tamne boje.

Upotreba: Cvet ulazi u sastav Species aromaticae i Species probalneo. Ova lekovita biljka se upotrebljava spolja kao dodatak kupkama, draži kožu. Ulje izaziva slabu lokalnu anesteziju. Služi i kao korigens mirisa mnogih lekova. Ulje se upotrebljava kao i droga, a osim toga, veoma mnogo u parfimeriji i kozmetici.
Osušeni cvet se stavlja među rublje da dobije prijatan miris, a kite od cele lavande služe i za rasterivanje komaraca, muva, stenica, moljaca i drugih insekata.

Narodna imena: despik, despić, lavandla, lavenda, levandal, levanda, levandol, marijanac, trma, špiknarda.