Leukoplakija – pušački jezik

Šta je leukoplakija?

Reč znači bela ploča. Manifestuje se kao oboljenje koje se javlja na sluzokoži usne duplje i karakteriše se beličastim ili beličastoplavim zadebljanjima na unutrašnjim površinama obraza, nepcu, desnima, jeziku, zidu farinksa i ponekad na larinksu.

Ima li leukoplakija i drugo ime?

Da. Često se naziva »pušački jezik«.

Šta prouzrokuje leukoplakiju?

Tačan uzrok nije poznat, ali se često javlja među pušačima ili zbog lokalne iritacije usta što ukazuje da je pušenje značajan faktor. Takođe se smatra da rapave ivice zuba, loše proteze i slično stvaraju predispoziciju za obolevanje od leukoplakije.

Ko najčešće dobija leukoplakiju?

Bolest se češće sreće kod muškaraca nego kod žena — naročito u dobu između dvadeset i šezdeset godina. Ali, kako je pušenje postalo toliko masovno i medu ženama, ova bolest se sve češće sreće i kod žena.

Šta znači leukoplakija?

Često nema nikakvih simptoma, a bolest slučajno otkriva pacijent, zubar ili lekar. Ponekad se oseća žarenje, peckanje i pucanje leukoplaktičnih nabora.

Kakav je značaj leukoplakije?

Znači mnogo jer se pretpostavlja da je to prethodnik raka. To je jedan od slučajeva u medicini kad nekancerozno stanje (kao što je leukoplakija) može dovesti do maligne degeneracije.

Kako se leči leukoplakija?

a. Prestajanjem pušenja.
b. Uklanjanjem svih mogućih izvora lokalne iritacije kao što su loše proteze ili oštri, rapavi zubi.
c. Uklanjanjem leukoplaktičnih površina, bilo električnom iglom ili hirurškom ekscizijom.

Da li je boravak u bolnici potreban da bi se odstranila površina pod leukoplakijom?

Većina ovih bolesti može se na zadovoljavajući način lečiti u hirurškoj ordinaciji električnom iglom. Ipak kad odstranjivanje treba izvršiti iz grla ili larinksa, preporučuje se hospitalizacija.

Može li uspešno lečenje leukoplakije sprečiti pojavu raka?

Da. Ljudi koji imaju leukoplakiju treba da su pod stalnom kontrolom kako bi se primetilo napredovanje bolesti.