Lipa – Lipolist

Lekovito bilje - Lipa - čaj

Latinsko ime: Tilia L. – Tiliaceae

Od lipe se kao lekovito bilje koriste osušene žuto-zelene cvasti s priperkom od bele lipe, Tilia cordata Miller i crne lipe, Tilia platyphullos Scop. Ostale vrste lipe nemaju lekovita svojstva i ne treba ih brati. Cveta u junu i julu, lipov cvet  je blagog i prijatnog mirisa, a ukusa je sluzastog, sladunjavog i pomalo oporog. Postoje dve vrste lipe koje se koriste kao lekovito bilje – prva je sitnolista rana, a druga krupnolista (čiji cvet ima veoma neprijatan miris). Plod je loptast, čvrst, jednosemen, u promeru 6-8mm.
Ova lekovita biljka raste u celoj Evropi po brdskim predelima.

Berba i sušenje: Lipu treba brati čim počne cvetati, kad su dve trećine cvetova u cvasti rascvetani. Procvetala lipa nema nikakve vrednosti. Cvast treba brati zajedno sa priperkom. Treba brati po suvom i lepom vremenu, izvan naselja gde nema prašine, a nakon branja treba što pre raširiti u tanke slojeve na promaji zaklonjeno od sunca ili u sušnici zagrejanoj do 40oC. Sušenje treba izvršiti što brže i što bolje za bi se dobila lekovita biljka svetlo žuto-zelene boje. Lošim čuvanjem gubi se boja, kao i lekovita svojstva biljke.

Sastav: U lipovom cvetu ima sluzi, tanina, etarskog ulja, heterozida, šećera, gume, voska, žute boje, manitola i tartarata. Iz svežih svetova može se organskim solvensima izvući do 0,1% etarskog ulja, to je čvrsta masa tamno-zelene boje, mirisa na seno (farnezol). U osušenom cetu ima vrlo malo etarskog ulja, a tanina ima najviše u priperku – što i daje oporost čaju od ove lekovite biljke. U cvetu ima do 240mg%, a u listu 80mg% vitamina C. Potpuno mlad, tek otvoren list može se koristiti kao povrće. Od lipovog drveta se pravi aktivni ugalj velike adsorptivne moči. A u lipovom semenu ima 55-58% masnog ulja, sličnog maslinovom.

Upotreba: Lipov cvet se najčešće upotrebljava u obliku čaja, za znojenje, protiv grčeva i uz umirivanje bolova kao vrlo blago sredstvo.

Čaj za znojenje (kod nazeba): po 25g cveta lipe, zove i kamilice, 15g pomoćnice i 10g bele saporanije se pomeša. Tri supene kašike popari se na ½l ključale vode, poklopi i posle 1 čas pije što toplije u toku dana.

Opekotine i rane: 100g cveta ili lista lipe se popari u 1l ključale vode, poklopi, ostavi 3 sata, ocedi i upotrebi. Može se (zimi kada nema lista i cveta) upotrebiti mlada kora: isecka se 100g kore, kuva 1 čas, ostavi 3 sata, ocedi i upotrebi kao oblog.

Narodna imena: za Tila cordata – bela lipa, zimska lipa, lipac, lipovec, lipolist, malalista lipa, pozna lipa, sitnolista lipa. Za Tilia platyphyllos: divlja lipa, jalova lipa, letnja lipa, lipovina, rana lipa, smrdljiva lipa, crna lipa, šumska lipa.