Mama plus beba – savetnica za dojenje i nošenje beba, dula

Mama plus beba – savetnica za dojenje i nošenje beba, dula

Mama plus beba

Savetovalište Mama plus beba

Adresa: Danila Kiša 8,
21000 Novi Sad

Telefoni: +381 64 33 24 549

Mama plus beba je servis za trudnice, porodilje i majke sa malom decom, koji im pomaže u onim segmentima u kojima ova populacija ima najviše nedoumica i pitanja, a to su podrška u trudnoći i na porođaju, dojenje beba, nošenje beba, bespelenaštvo, odvikavanje od pelena. Organizovan je u Novom Sadu, ali i na teritoriji cele Srbije i BiH.

Servis je osnovala Milijana Miodanić Manojlović, majka dvoje dece, savetnica za dojenje, dula i savetnica za nošenje beba, edukovana iz svih oblasti kojima se bavi.

Kako je ženama u ovim situacijama neophodna podrška, pomoć i razumevanje, Mama plus beba omogućava korisnicama da na jednom mestu dobiju odgovore na pitanja, pronađu oslonac i nekog ko će ih saslušati, razumeti i pomoći.

Savetnice za dojenje i nošenje beba i dule se ne bave savetima iz medicine i uvek poštuju odluke trudnica, porodilja i majki. Što je takođe bitno, nikad ih ne osuđuju.

Saveti za dojenje beba

Savetnica za dojenje je žena koja je edukovana iz ove oblasti, ali je i sama iskustveno prošla dojenje, najmanje devet meseci. Ona je tu da vas sasluša, razume, umiri, posavetuje i edukuje.

Milijana Miodanić Manojlović informacije i edukaciju trudnicama i dojiljama pruža kroz individualno savetovanje, ali i kroz mesečne radionice na različite teme u vezi sa dojenjem. U Novom Sadu se besplatne mesečne radionice održavaju poslednjeg četvrtka u mesecu, u 10.30, u Američkom kutku. Prošla je obuku pri međunarodnoj organizaciji La Leće Liga, koja postoji 60 godina.

Dobićete odgovore na pitanja:

 • kako povećati količinu mleka
 • kako dojiti bebu
 • kako ublažiti upalu dojki
 • kako zaustaviti mleko
 • koji položaji za dojenje su najbolji
 • dojenje za vreme prehlade
 • dojenje za vreme menstruacije
 • slabo napredovanje bebe
 • prerano uvedena čvrsta hrana
 • odvikavanje od dojenja

Savetovanje za dojenje je besplatno, a može se obaviti uživo, putem telefona, mejla ili Skajpa.

Saveti za pravilno dojenje potrebni su majkama i budućim majkama koje planiraju da svojoj bebi ponude najbolji mogući početak – majčino mleko i koje znaju da je dojenje izuzetno važno za povezivanje majke i deteta.

Pomoć dule u trudnoći, na porođaju i nakon njega

Dule su žene koje su prošle edukaciju i dobro poznaju fizionomiju svih faza porođaja. One su podrška, pomoć o izvor informacija trudnicama i porodiljama, Pored toga što savetuju žene i pomažu im i pripremaju ih za porođaj, dule mogu i prisustvovati porođaju, kako bi bile podrška na licu mesta. Ukoliko želite da na vašem porođaju bude prisutna dula, ona će vas informisati na koji način je to moguće.

Milijana Miodanić Manojlović radi kao dula u Novom Sadu, ali i na teritoriji Srbije i BiH. Završila je obuku za dule pri međunarodnoj organizaciji DONA International, u Beogradu. Saosećajno, strpljivo i bez osude pruža trudnicama i porodiljama oslonac i informacije.

Pravilno nošenje beba za udobnost i zdravlje

Milijana Miodanić Manojlović je prošla obuku za nošenje beba nemačke škole Die Trageschule Dresden. Kao savetnica za nošenje beba edukovaće vas o:

 • ispravnim načinima nošenja bebe
 • najboljim položajima za nošenje bebe
 • vrstama nosiljki za bebe i njihovom korišćenju

Nosiljke za bebe omogućavaju roditeljima da oslobode obe ruke, a bebu smeste udobno uz sebe. Ipak, nisu sve nosiljke jednako dobre niti pogodne za bebu i vašu kičmu, te je važno dobro se informisati. Savetnica za nošenje beba vam na licu mesta daje uputstva i pokazuje na lutki kako se koja nosiljka koristi.

Nosiljke za nošenje beba možete kupiti preko servisa Mama plus beba.

Platnene pelene od prirodnih materijala

Sve više roditelja se opredeljuje za korišćenje platnenih pelena, s obzirom na to da ova vrsta pelena ima puno prednosti u odnosu na ostale vrste. Informacije o prednostima platnenih pelena i načinima korišćenja, kao i iskustva drugih roditelja, možete čuti na radionicama koje se održavaju na ovu temu, ali i postavljanjem pitanja Milijani Miodanić Manojlović.

Takođe, Mama plus beba daje i savete na temu odvikavanja od pelena.

Platnene pelene možete kupiti preko servisa Mama plus beba.
Bespelenaštvo, šta je to?

Bespelenaštvo podrazumeva da beba što manje koristi pelene, kako bi bila suva i bez infekcija i ojeda. To se postiže praćenjem deteta i njegovih potreba i prepoznavanjem njegovih signala

Na teritoriji Srbije i BiH možete posetiti radionice na temu bespelenaštva koje organizuje servis Mama plus beba. U bespelenaštvo treba da budu uključeni svi članovi porodice.

Ukoliko imate pitanja na neku od ovih tema, obratite se Milijani Miodanić Manojlović.

Savetovalište Mama plus beba

Adresa: Danila Kiša 8,
21000 Novi Sad

Telefoni: +381 64 33 24 549

Sve aktivnosti ovog servisa možete pratiti preko Fejsbuk stranice Mama plus beba.

Savetovalište za dojenje i nošenje beba smo predstavili i na portalu www.virtualnigrad.com. Možete je pogledati na ovom linku.