Manje masti – više kalorija?

Danas ima puno onih koji pokušavaju da smanje telesnu težinu, smanjivajući masti u organizmu kroz drugi režim ishrane. Zbog ne znanja ali najčešće nesvesno, ljudi kompezuju smanjivanje masti sa povećanim unosom šećera.

Evo zašto: veliki deo proizvoda sa smanjenim sadržajem masti koji su dostupni na tržištu imaju visok nivo šećera, soli, veštačke zaslađivače i drugih aditiva koji se dodaju kako bi se poboljšao ukus i tekstura finalnog proizvoda, na taj način proizvod se čini podjednako ukusno kao što je to bio pre nego što se smanjila proporcija masti u njemu.

Iako šećeri sadrže manje kalorija iz masti, njegove kalorije se zove prazne kalorija, odnosno obezbeđuju snagu i ništa više. Povećanje unosa soli dugoročno može da dovede do visokog krvnog pritiska, a veštački aditivi mogu izazvati niz alergijskih reakcija, astme, digestivnih poremećaja i poremećaja ponašanja.

Takođe, treba napomenuti da masti u hrani utiču na osećaj sitosti.

Zbog toga svima vama koji niste ovo znali, preporučujemo da redukujete masti u ishrani i da ih umereno konzumirate.

Poželjno je da vam pređe u naviku da kada kupujete hranu u supermarketima čitate nutritivne vrednosti proizvoda koji želite da kupite.