Masaža Lomi-lomi

Danas, među popularnim terapeutskim i relaksacionim metodama, posebno mesto zauzima isceljujuća havajska masaža Lomi-lomi. Uticaj ove masaže prenosi se, ne amo na fizičku, već i na emocionalnu i duhovnu sferu.

Lomi-lomi masaža pomaže da se na bezbolan način oslobodite od dosadnih uspomena, traumatičnih događaja i da Vas usmeri na to što se dešava ovde, i sada, zapravo, da se vratite u realnost i sadašnjost. Havajska tehnika oslobađa pozitivnu energiju, koja potpomaže ponovnom otkrivanju radosti i životnih želja, a pored toga i unosi u Vaše unutrašnje biće puno svetlosti i ljubavi prema svemu što vas okružuje.

Obično se masaža Lomi-Lomi sprovodi zbog ostvarenja zamišljenog, koje se nakon seanse veoma brzo realizuje u stvarnosti. Maser Vas savetuje da se usredsredite na neku nematerijalnu želju – ženama često predlažu da razmišljaju o ostvarenju u ulozi majke, ili da zamisle sebe u ulozi žene i domaćice doma.

Smatra se da masaža Lomi-lomi ima magična svojstva u ispunjenju želja. Za vreme jednočasovne terapije Vi se duboko opuštate, i Vaša nova životna uloga zapisuje se u Vašu podsvest. Havajska masaža se preporučuje u složenim životnim situacijama, jer već odavno se zna da, sposobnost da promenimo svoj život i da prevaziđemo teškoće proizilazi iz nas samih i oslobađa se samo u stanju dubokog odmora.

Istorija masaže Lomi-lomi

Od davnih vremena rad sa telom imao je na Havajima veoma bitnu ulogu. Ona je obuhvatala, ne samo danas poznate tehnike masaže i plesa, već celu paletu duhovnih aspekata čovekovog života. Posle toga se razvila filozofija takozvane praktične magije – Huni, u skladu sa kojom kroz ceo svet prolazi energija zvana Mana.

Mana – to je životna snaga, nju možemo upotrebljavati za ispunjenje želja i uticaja na svet koji nas okružuje. Veštinom masaže Lomi-lomi, u prošlosti su vladali Kahuni – čuvari tajnih znanja i sistema samoizlečenja. Havajski Samani sjedinjavali su masažu sa plesom, koji se izvodio oko kamenog oltara. Taj ritual sprovodio se za muškarce i žene birane od strane društva, koji su bili dužni da ispune poseban zadatak. Kahuni su plesali i sprovodili ritual masaže više časova, a ponekad i mnogo dana uz pratnju mnogoglasovnih isceliteljskih pesama.

Lomi je havajska reč koja označava masažu. Doslovno se prevodi kao – pritiskivati, gnječiti, trljati, raditi nad unutrašnjom i spoljašnjom stranom, a takođe i kao dodirivanje mekanom šapom zadovoljnog mačka. Lomi-lomi na prirodan način leči psihu pacijenta, a masiranje je pravi praznik za čula. Za vreme masaže gore sveće, čuje se prijatna havajska muzika, a prostorijom se pronosi miris čokolade, kokosa i vanile, dok Vi osećate tropsku vrelinu zagrejanog butera usmerenu na razne delove Vašeg tela. Svi ti elementi doprinose tome da ćete brzo zaboraviti nelagodnost od sopstvene obnaženosti, jer masaža lomi-lomi izvodi se na potpuno golom telu – preostaje jedino da se potpuno predate užitku.

Lomi-lomi danas

Već nekoliko godina zahvaljujući srdačnosti havajskih Samana, svojoj neobičnoj delotvornosti i jednostavnosti, masaža lomi-lomi poprimila je popularnost u celom svetu. Danas se ta masaža praktikuje u mnogim havajskim porodicama, kao i u celom svetu u profesionalnim salonima. Što je brži tempo života, to imamo veću potrebu za oslobađanjem od stresa i za kompletno opuštanje.

Havajska masaža deluje, ne samo na fizičkom već i na psihičkom nivou. Dostiže se takvo stanje duboke relaksacije i kontakta sa sopstvenom podsvešću, da mi sa verom u svoje snage prihvatamo teška rešenja i odlučujemo se na neočekivane promene u životu. Masaža, za vreme koje se koncentrišete na želje ili namere, pomaže Vam u realizaciji zamišljenog, putem stvaranja slobodnog prostranstva za stvaralaštvo.