Maslačak – lekovito bilje

Maslačak, lekovito bilje

Latinsko ime: Taraxacum officinale Web. – Compositae

Maslačak je višegodišnja zeljasta biljka, koja raste kao korov svuda i veoma je zastupljena u našim krajevima. Svi delovi biljke su lekoviti i gorkog su ukusa, imaju mnogo belog mlečnog soka, koji obilato curi kada se biljka ozledi. Mlečni sok je najgorči, a on sadrži i najviše lekovitih sastojaka. Maslačak nije otrovan.

Berba: U nekim zemljama traži se samo koren, dok u drugim list, a u trećim pak cela biljka sa korenom iskopana u rano proleće, pre cvetanja. Ali najviše se traži koren. Što se tiče vremena branja, različita su mišljenja, međutim koren ima najviše gorčine, samim tim i inulina, u drugoj polovini leta i tada ga treba brati.

Sastav: Taraksacin i taraksacerin su dve gorke, u vodi rastvorljive heterozidne supstance, koje se najviše nalaze u mlečnom soku. U korenu ima enzima, holina, etarskog ulja, smole, masnih kiselina, mnogo inulina (u jesen i do 40%) i šećer (do 18%). U neosapunjavom delu masti ima fitosterola, iz kojih su izolovani terpenski alkoholi, tarasaterol i beta-amarin.
U listu ima inozita, sluzi, šećera, smole tarakscina. List bran u proleće je najlekovitiji.
Ovo lekovito bilje je bogato vitaminima A i C, organskim kiselinama, mineralima (posebno kalijumom, natrijumom i magnezijumom).

Upotreba: Koren maslačka povećava apetit i dobro deluje na varenje. Koren maslačka takođe blago deluje kao laksans protiv atonične dispepsije i kao blagi diuretik. Daje se u obliku čaja ili kao ekstrakt. Sve češće se maslačak troši kao prva prolećna salata, vitaminska hrana tako potrebne posle dugotrajne zimske suve hrane. Ova lekovita biljka se takođe koristi u proleće za „čišćenje krvi“, kao diuretik, protiv bolova žuči i jetre itd.

Kamen u žuči: po 40g korena maslačka i vodopije i 20g nane. Tri kašike čaja se popari sa ½l ključale vode, poklopi i ostavi 2 sata i pije na 2 sata po jedna kašika.

Otežano mokrenje: po 30g maslačka, rastavića i sitnice i 10g svile od kukuruza. Tri kašike čaja se popari sa ½l ključale vode, poklopi i ostavi 2 sata i pije na 2 sata po jedna kašika.

Narodna imena: andraška, baba marta, bos-gologlav, verižnjača, vetrokaz, glušina, gologlavica, gorko zelje, grki zimac, dečji lančić, žućanica, žuljenica, žuljevica, žutelj, žućanik, jovančak, kravlje cveće, krmeće cveće, maslačik, maslačica, milosavka, mleč, mlekača, mlečac, ovčja mlečka, popina pogačica, popuno guvno, radič, salatuša, sindžirac, talijanska salata, trava od groznice.