Matične ćelije – šta su i kako se uzimaju

Poslednjih godina sve češće se može čuti apel na roditelje da nakon porođaja čuvaju matične ćelije svoje dece, jer jednom mogu biti dragocene po život. Šta su matične ćelije? Ko može da koristi matične ćelije? Kako i kada se uzimaju i kako se čuvaju? Koje bolesti leče matične ćelije? Gde naći banke za čuvanje matičnih ćelija u Srbiji i koja je cena čuvanja? Veoma je važno da znate odgovore na ova pitanja, kako biste bili dovoljno informisani o ovom postupku i doneli pravu odluku.

Šta su matične ćelije?

Matične ćelije su ćelije čija je uloga da se umnožavaju i transformišu u ćelije koje čine krv, kosti i tkiva ostalih organa. Matične ćelije mogu da se izgrađuju, definišu i regenerišu tokom odrastanja, a tokom celog života služe za obnavljanje oštećenog tkiva. Prema starosti, dele se na embrionalne, neonatalne i i odrasle matične ćelije. Što su matične ćelije mlađe, to je njihova sposobnost da se regenerišu veća. Njihova sposobnost proizvođenja različitih vrsta specijalizovanih ćelija čini ih jedinstvenim, neponovljivim i moćnim načinom medicinske terapije.

Kada i kako se uzimaju matične ćelije?

Najveći potencijal za lečenje imaju neonatalne matične ćelije, koje se uzimaju iz pupčanika novorođenog detetaUzimanje matičnih ćelija ne nosi nikakav rizik, potpuno je bezbolno i veoma brzo, odmah nakon presecanja pupčane vrpce.

Matične ćelije iz pupčane vrpce daju oko 200 tipova ćelija, a u odnosu na odrasle ćelije, sposobnije su i brže se dele. Odrasle matične ćelije služe uglavnom za obnavljanje ćelija određenog organa, te je njihova moć lećenja znatno umanjena.