Medna masaža i druge koristi meda

Da li ste čuli za pojam medna masaža i šta o njemu znate? Pre svega, masaža medom je veoma efektna u borbi protiv celulita, dok istovremeno hrani kožu izbacuje toksine i otpade. Pored toga, med zajedno sa masažom ubrzava krvotok u koži i mišićima. Stanje kože posle takve masaže se poboljšava, ona postaje glatka i svilenkasta.

Med je odlično masažno sredstvo, a stručnjaci predlažu da se uradi 15-tak takvih masaža, pri čemu je važno da se ne radi svaki dan, već svaki drugi dan. To otprilike znači da izdvojite mesec dana u sezoni za Vaš lepši i zdraviji izgled, iz razloga što se toksini i otpadi podižu iz dubljih slojeva kože i mišića prema gore, u očišćene oblasti. Potrebno im je za to dati neko vreme, jer će tada efekat od medne masaže biti primetniji.

Dok se radi masaža medom, primetićete kako se na dlanovima masera pojavljuje beličasta smesa – to su otpadi koje med izbacuje iz Vašeg organizma. Posle pojave te smese, medna masaža se privodi kraju.

Zašto je med dobar? Pre svega, zbog sadržaja fermenata sličan je ljudskoj krvi i zato ga naš organizam savršeno usvaja. Plus je i to sšo sadrži mlečnu, oksalnu, vinsku i limunsku kiselinu, kao i celu paletu korisnih vitamina, mikroelemenata i mineralnih stvari. 100g meda sadrži 300 kalorija, pa ga možemo uspešno konzumirati onih dana kada držimo dijetu ili kada želimo da promenimo način ishrane.

Popularna je medna dijeta, koja traje samo jedan dan: uzmite šest žumanaca, za doručak mikserom umutite dva žumanca i kafenu kašičicu meda, plus čaj ili kafa bez šećera (kafu samo ujutro). To isto uradite za ručak i užinu, a pijte u toku dana negaziranu mineralnu vodu ili zeleni čaj bez šećera. Od takve dijete bukvalno ćete izgubiti jedan kilogram za jedan dan. Ako hoćete da postepeno izgubite više kolograma, dodajte u sve napitke pola kafene kašičice meda umesto šećera, med će Vam obezbediti tonus i energiju.

Med može pomoći da rešite i druge probleme. Često osetimo neutoljivu glad baš pred spavanje. Naš ritam života je ponekad takav da kući dolazimo kasno noću, u toku dana jedemo bilo šta. Ako zaspimo gladni, to je stres za naš organizam. Zato pripremite koristan medni desert: rastvorite u dve čaše obranog mleka kafenu kašičicu meda, možete dodati i malo soka od narandže.To će Vam pomoći ne samo da brzo zaspite, već ćete dobiti i neophodne vitamine, a otkloniće Vam umor i napetost posle napornog dana.