Menopauza – novi život žene

Prestanak menstrualnog ciklusa je svakako momenat kada se svaka žena suočava sa možda najvećim promenama u svom telu. U telu žene od tog momenta dešava se niz različitih promena, koje menopauza i sam proces starenja podrazumevaju. Svaka žena je individua za sebe, te se i simptomi menopauze mogu različito manifestovati, doživeti i ublažiti. Jačeg i slabijeg inteziteta mogu biti hormonalne promene, koje i te kako utiču na emotivno i fizičko stanje žene.

   

Šta je menopauza?

Menopauza ili klimaks je potpuni prekid menstrualnog ciklusa odnosno, izostanak vaginalnog krvarenja punih godinu dana i predstavlja kraj reproduktivnog perioda žene.

Klimaks se može definisati i kao period kada se smanjuje proizvodnja hormona u jajnicima, odnosno kao drastični pad estrogena I testosterona.

Veliki broj žena kada uđe u klimaks, odnosno menopauzu, počinju da primećuju razne promene: najčešće je to pojava valunga, odnosno talase vrućine, nesanica, razdražljivost, česte promene raspoloženja depresivnost, lošiju koncentraciju, ne mogu da uživaju u seksu jer im je vaginalna sluzokoža suva, pojave infekcije na genitalnim organima i drugo.

Međutim, žene ne ulaze direktno u menopauzu. Pre ovog razdoblja javlja se perimenopauza koja obuhvata nekoliko godina pre poslednje menstruacije. To je vreme u životu žene kada funkcija njenih jajnika počinje da slabi i u kome više ne može ostvariti trudnoću. Jajnici predstavljaju primarni izvor ženskih hormona koji utiču na razvoj karakterističnosti ženskog tela poput grudi, oblika tela i specifične maljavosti.

   

Kada počinje menopauza?

Žene u proseku najčešće ulaze u menopauzu između 48 i 51. godine života. Pojava prve menstruacije, trudnoća, dojenje, korišćenje hormonskih pilula ne utiču na pojavu menopauze, takođe ne postoji nijedan način da se menopauza odloži. Većina žena uđe u menopauzu između 45 i 55-te godine, međitim menopauza se može javiti i pre 40-te godine, kao i posle 60-te.

Postoji još nekoliko faktora koji utiču na vreme menopauze:

  • Pušenje – nijedan životni faktor ne unišava jajnike kao pušenje.
  • Hemioterapija – U toku hemioterapije, mnoge žene izgube menstruaciju, koja se ponekad kasnije i vrati. Ako se ciklus posle hemioterapije vrati, ove žene u menopauzu obično ulaze nekoliko godina ranije nego što bi to bio slučaj da nije bilo hemioterapije.
  • Operacija jajnika – ukoliko je bilo više operacija jajnika u kojima se zdravo tkivo traumatizovalo i oštećivalo, te žene ranije ulaze u menopauzu.
  • Rasa – Žene crne puti i Latinoamerikanke u menopauzu ulaze ranije, dok Japanke i Kineskinje nešto kasnije, a bela rasa u menopauzu ulazi prosečno sa 51 godinom.

Simptomi menopauze ili klimaksa

Najčešći simptomi koji nagoveštavaju početak menopauze su valunzi, talasi vrućine, crvenilo i znojenje. Pored ovih simptoma mogu se javiti poremećaji sna, ali i psihički poremećaji, suvoća vagine, promene na koži, promene raspoloženja, promene na kosi.

Češće kontrolišite krvni pritisak koji zna da bude visok, uzimajte redovne terapije ukoliko vam je lekar prepisao, povedite računa o ishrani. Izbacite pušenje i alkohol.

   

Da li je klimaks težak period u životu žene?

Menopauza ili klimaks u životu žene može da bude izuzetno lep. Tokom ovog perioda žena je oslobođena straha od neželjene trudnoće i može da uživa u seksu. Mnoge žene će se složiti da su pedesete nove tridesete, jer je ljudski vek produžen zbog kvaliteta života. Zdrava ishrana i brojni tretmani omogućavaju da se žena i u pedesetim godinama oseća mlado i lepo.

Kako da vaše telo održavate zdravim

  • Krećite se što više! Kretanjem jačate kosti i mišiće, pomažete telu da ostane u dobroj formi.
  • Boravite na suncu i svežem vazduhu jer je to jedina besplatna terapija koja hrani vaše telo vitaminom D, koji je neophodan za zdravlje nervnog sistema.
  • Neka na vašem jelovniku bude što više svežeg voća, povrća i zelenog čaja. Smanjite upotrebu cigareta i alkohola.
  • Hidrirajte kožu – negujte se preparatima namenjenim zreloj koži i koži u menopauzi. Koža je u ovom periodu postaje izraženo suva, mišići lica se opuštaju, pore se proširuju i bore postaju dublje, a vrat deluje opušteno.

U odeljku Ginekološke ordinacije nalazi se spisak svih relevantnih ginekoloških ordinacija.

Preporuka strane: ,