Meso u ishrani dece, da ili ne?

Meso u ishrani dece, da ili ne?

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Velisavljev

Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Velisavljev

Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Filozofi su utvrdili da se refleks žvakanja uspostavlja između 4-tog i 6-tog meseca života, tako da se taj period smatra optimalnim za uvođenje mesa u ishranu deteta. Sa druge strane, dete uzrasta od  6 meseci samo 50% svojih energetskih potreba može da zadovolji iz mleka, dok bi ostatak trebalo da obezbedi iz nemlečne ishrane.Prvo se uvodi belo meso (sa 5 meseci starosti), potom crno (sa 6 meseci starosti), zatim jaja (nakon 6 meseci starosti) i džigerica (sa 8 meseci starosti).

Meso da ili ne?

Meso predstavlja važan deo uravnotežene kvalitetene ishrane. Nijedna grupa namirnica nije tako dobar izvor bioloških proteina neophodnih za rast, obnovu i izgradnju organizma (u raznim vrstama mesa ima prosečno 17-25% proteina).Od velikog značaja je napomenuti i prisustvo vitamina B grupe , koji su potrebni organizmu za oslobađanje energije iz hrane, iz čega proizilazi da su nepohodni za svakodnevne aktivnosti.

Meso je naročito važan izvor vitamina B12 kojeg nema u biljnoj hrani. A baš taj vitmin je potreban za izgradnju crvenih krvnih ćelija i normalno funkcionisanje nervnog sistema. U mesu ima i mineralnih materija kao što su : kalijum, fosfor, hlor,sumpor, kalcijum , magnezijum i naravno gvožđe i cink. Takođe, u mesu se nalaze i male količine vitamina A, riboflavina , piridoksina, tiamina, folne kiseline i vitamin C.

Gvožđe kao glavni vitamin u mesu

Meso kontroliše apetit (proteini), obezbeđuje više energije prevenira anemiju (gvožđe), obezbeđuje rast i razvoj (proteini), obezbeđuje zdrav imuni sistem (cink), obezbeđuje dobro razvijen nervni sistem (B 12). Gvožđe koje se nalazi u mesu se dobro apsorbuje u crevima.Od ponuđene količine gvožđa iz mesa usvoji se čak 15-20 %, dok je taj procenat iz hrane biljnog porekla samo oko 2%. Kao orijentir, navodimo podatak da dnevni unos gvožđa hranom varira od 2-20 mg. Dnevna potreba gvožđa je od 10-15 mg. Meso sadrži gvožđe u hemijskom obliku koje je mnogo iskoristljivije od gvožđa u nehemijskom obliku (gvožđe iz voća, povrća, žitarica i mlečnih prozivoda ).Takođe gvožđe se slabo apsorbuje iz namirnica koje obiluju fitatima kao što su spanać i sočivo. Znatno bolje se apsorbuje iz šargarepe , krompira, soje i brokolija ali se ubedljivo najbolje apsorbuje iz mesa, živine i ribe. Da bi iskoristljivost biljnih namirnica bila što bolja, trebalo bi kombinovati namirnice bogate vitaminom C i namirnice bogate gvožđem.

Nakon ove priče, razmislite još jednom da li ćete svom detetu i sebi priuštiti obrok mesa na tanjiru. Roditelji često svoje navike prenose na dete,a postoje situacije u kojima ih i nameću deci, iz ubuđenja da će biti korisne. Zato apelujemo da se pre nego što donesete tako radikalne odluke kao što je restrikcija pojedinih namirnica iz isharne, prvo posavetujete sa lekarom i zajedno sa njim odlučite šta je najbolje za Vaše dete i Vas.

Sajt: http://www.poliklinikavelisavljev.com/

Poliklinika Velisavljev
Jovana Boškovića 6
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: