Ministarka zdravlja obišla Prokuplje i Žitorađu

Ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, obišla je sa ministrom popljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Draganom Glamočićem Prokuplje i Žitorađu, opštine koje su pogođene poplavama. Ministarka je izjavila da voda u tom kraju nije za piće i poručila da će na sutrašnjoj sednici Vlade biti reči o pomoći ugroženim opštinama.

Prof. Đukić Dejanović je navela da je Institut za javno zdravlje iz Niša izvršio uzorkovanje vode na vreme i da je uočeno da se voda ne sme koristiti za piće.

Voda sa ovog područija ne sme se koristiti za piće, već samo u tehničke svrhe, rekla je ministarka i dodala da nadzor nad vodom i bunarima mora biti pojačan s obzirom da u ovakvim okolnostima uvek preti opasnost od epidemija, te da se moraju sprovoditi sve preventivne mere.

Ministarka je naglasila da će se ministri okupiti sutra u 15.30 na sednici Vlade na kojoj će podneti izveštaj o ugroženim područijima.

Vlada će biti obaveštena o svim ovim aktivnostima, a štab za vanredne situacije će funkcionisati i dalje, jer je vanredno stanje na snazi u 11 opština, poručila je ministarka i dodala da je sa ministrom Glamočićem obišla poplavljeno groblje i jedno romsko naselje u Prokuplju, kao i Žitorađu gde je 46 ljudi smešteno u sportskoj hali, jer su kuće u kojima su živeli oštećene.