Mukoviscidoza (Cistična fibroza)

Zašto je ova bolest važna kad je reč o plućima?

Zato što, iako napada i druge organe, prouzrokuje progresivno, a ponekad i smrtonosno bronhijalno oboljenje u periodu detinjstva. Bolest uglavnom napada sluzokožu disajnih puteva.

Šta prouzrokuje mukoviscidozu?

To je nasledna abnormalnost žlezda koje luče sluz, suze, znoj, pljuvačku i probavne sokove. Izlučevine su mnogo gušće no što je to normalno i dovode do opstrukcije žlezdanih kanala i malih bronhiola. Pod uslovom ovakve opstrukcije bronhiole su vrlo podložne infekciji.

Kakve su komplikacije i krajnji rezultati mukoviscidoze?

U ranom životnom dobu oko deset posto dece sa ovom bolešću umire zbog crevne opsturkcije. Oni koji prežive mogu patiti od slabe ishrane i podložni su stalnim infekcijama disajnih organa od kojih svaka može biti vrlo ozbiljna. U zrelom dobu oni obično pate od hronične bronhiektazije i emfizema.

Kako se otkriva ova bolest?

a. Sa kože se uzima znoj i podvrgava pregledu. U oboljenju sadržaj soli će biti dva do četiri puta veći no što je normalno.
b. Rendgenski pregled otkriva povećane bronhijalne tragove često sa raštrkanim površinama pod pneumonijom.
c. Stolica pokazuje višak nesvarene masti.

Kako se može sprečiti uticaj mukoviscidoze na pluća i bronhijalno stablo?

Ranim vakcinacijama protiv gripa, velikog kašlja i boginja, kao i pravovremenim korišćenjem odgovarajućih antibiotika u cilju borbe protiv infekcija disajnih organa.