Multipla skleroza (Diseminovana skleroza)

Šta je multipla skleroza?

Bolest centralnog nervnog sistema koja prouzrokuje tzv. demijelinizaciju tj. gubitak mijelinskog omotača koji pokriva nervna vlakna. Do toga obično dolazi na malim površinama, pa se klinički karakteriše brzim razvojem simptoma koji traju različito vreme i onda prestaju. Kasnije dolazi do novih nastupa koji takođe imaju tendenciju da prestanu. U prosečnom slučaju dolazi do serije nastupa i povlačenja bolesti koja napada razne delove nervnog sistema. Kod večine pacijenata poremećaj je progresivne prirode, mada brzina razvoja bolesti zavisi od slučaja do slučaja.

Uobičajeni simptomi su:

a. Privremeni gubitak vida na jednom ili drugom oku
b. Privremena slabost udova, nezgrapnost hoda i trapavost pokreta (ataksija sa završetkom)
c. Ukočenost udova (spastičnost)
d. Teškoće s mokraćnom bešikom što dovodi do gubitka mokraće, teškog mokrenja i slično

Koji je uzrok multiple skleroze?

Uzrok nije poznat.

Kakvi su izgledi pacijenta koji ima multiplu sklerozu?

To je progresivna bolest koja na kraju obara pacijenta u postelju. Dok dođe takvo stanje kada se mora leći u postelju, može proteći mnogo godina i neki koji imaju više sreće mogu proživeti normalno dug život, a da ih bolest suviše ne onesposobi.

Postoji li efikasna terapija za multiplu sklerozu?

Zasad nije moguće ostvariti izlečenje. Mnogi oblici terapije pokazali su se korisnim, ali ni jedan nije bio potpuno uspešan. Mnogi se simptomi mogu ublažiti i mora se imati na umu da prirodni tok ove bolesti uključuje duge periode spontanog poboljšanja.