Nega kože posle četrdesete

Regenerativna aktivnost ćelija kože i njihova sposobnost da reaguju na stimulaciju sa godinama se smanjuje. Napreduje atrofija kože, što se odražava na smanjivanje epidermisa i derme, dok se debljina rožnatog sloja uvećava. Tako nastaju nepovratne promene, kao što su stvaranje kolagena i narušavanje međućelijske razmene materija. Može se desiti da u tim uslovima retinoidi i AHA ne daju očekivani rezultat.

Često se u tim godinama, za hidrataciju i podmlađivanje kože, pribegava aparativnom pilingu, laserskom brušenju i dermoabraziji. Posle četrdesete, efekat kozmetike se određuje time koliko je sačuvana životna snaga u koži, koliko dobro je negovana u prošlosti i time kakvo je opšte stanje organizma. U tim godinama nemojte kupovati što jeftiniju kremu, jer je kvalitetna nega, kako spolja tako i iznutra, od vitalnog značaja za kožu.

Kao što smo već rekli, posle četrdesete, stanje kože ne zavisi samo od kvaliteta i količine kozmetičkih preparata koji se nanose na njenu površinu. U velikom stepenu ono se određuje supstancama koje se unose zajedno sa hranom. Danas se sve češće kozmetička sredstva dopunjavaju dodacima ishrani. Tako kompleksan pristup, ne odražava se samo na površinu kože, već i na stanje celog organizma. Kao kvalitetni dodaci ishrani najčešće se upotrebljavaju nezamenjive masne kiseline – ALFA linolenska (omega 3) i linolna (omega 6). Još češće se kao kao kvalitetni dodaci ishrani upotrebljavaju izbalansirane smese masnih kiselina omega 6 ili omega 3 kompleks. Oni poboljšavaju stanje kože i kose, normalizuju vodeni balans kože i obezbeđuju imunitet.

Vitamin A ima antioksidantni uticaj, sprečava pojavu zloćudnih tumora, umanjuje štetne posledice UV zračenja.

Vitamin E – moćni antioksidant, upotrebljava se kao preventiva protiv starenja kože, protiv arterioskleroze i kardio-vaskularnih oboljenja.

Vitamin C ima visokoantioksidantnu aktivnost, štiti ćelije od mnogih toksičnih supstanci, stimuliše imune reakcije, sintezu kolagena i apsorpciju železa u organima za varenje.

Piknogenol – ekstrakt semenke grožđa, sadrži bioflavonoide. Poseduje jak antioksidantni efekat, stimuliše sintezu kolagena, učvršćuje zidove krvnih sudova i poboljšava mikrocirkulaciju u koži.

Ekstrakt Ginko biloba
 poseduje visoku antioksidantnu aktivnost zahvaljujući unikatnoj kompoziciji bioflavonoida. Učvršćuje zidove krvnih sudova, poboljšava mikrocirkulaciju i stimuliše aktivnost intelekta.

Glicin (aminokiselina) poseduje antistresni efekat, snižava nervnu napetost i stimuliše rad mozga.