Nega kože u proleće

Eto, ipak se vidi dugoočekivani kraj te neverovatno hladne i ljute zime. Nosili smo najtopliju garderobu, a ipak smo se smrzavali, birali smo najčistiji put do svog ofisa, a ipak smo se pojavljivali pred kolegama sa prljavim snegom, do kolena, trudeći se da izgledamo sexy u kapicama i kaputićima, odevenim preko tri vunena džempera. Znam da to dame zaista ne vole. Vreme je da razmišljamo o novoj sezoni, a to znači i nova kozmetika.

Toliko toga treba promeniti sa dolaskom proleća, a na prvom mestu to je naravnohidratantni krem. Zimi smo koristili gust, masniji i konzistentan, koji je mogao da zaštiti kožu od vetra i hladnoće 100%. Sada takvu kremu možete odložiti u frižider da sačeka sledeću zimu. Sa dolaskom proleća odgovaraju nam više laganije teksture. Suvoj koži odgovara krema sa uljem masline. Za normalnu i kombinovanu, dovoljna je laganakrema sa hijaluronskom kiselinom ili glicerinom. Masna koža će biti zadovoljna sa laganim fluidom, pa čak i gelom, jer joj suvišna masnoća nije potrebna, već samo komponente koje će čuvati vlagu u ćelijama (ekstrakti algi, voćne kiseline).

Drugo, neophodna je i dobra zaštita od ultraljubičastih zraka. Od njih moramo sakriti svoje lice. Pametne dame, obično, biraju dnevni krem ili tonirajuću kremu sa SPF faktorom. To je logično, jer zašto nanositi na lice još jedan sloj kozmetike. Kožu nije dobro opterećivati. Tonirajuća krema sa stepenom zaštite, koji nije manji od 15, u potpunosti će zadovoljiti potrebe kože.

A sada, dok sunce još nije tako jako, kao u kasno proleće, pravo je vreme da se uradiduboki piling. Ima nekoliko varijanti za svačiji ukus i tip kože. Mikrodermoabrazija će Vas osloboditi izumrlih ćelija i plitkih borica, voćni ili glikolni piling prodire u dublje slojeve kože, čisti je oslobađajući je, ne samo nepotrebnih komponenti, već i slobodnih radikala.Hemijski piling je žešći način, radikalniji. Ali, ne brinite se, sigurno nećete biti kopija Samante Džons iz serije Sex i grad. Dobar kozmetolog neće oštetiti Vašu kožu, a izgledaćete 5, pa čak i 8 godina mlađe.

Ako imate suvu kožu, pažljivo sa pilinzima. Prilikom čišćenja potrebno je ujutro i uveče protrljati lice bezalkoholnim losionom. On će brižljivo udaljiti izumrle ćelije, smiriće kožu i vratiće joj tonus. Eksfolijantni losion stimuliše krvotok, čime se uspostavlja rad ćelija u unutrašnjim slojevima. Ostali tipovi kože, normalnu, mešovitu i masnu, možemo čistiti aktivnije. Ako ste izabrali piling, kod kuće je bolje upotrebljavati onaj na bazi voćnih kiselina, jer oni nežnije deluju na kožu i ne prodiru u dublje slojeve. Hemijski i glikolni piling ne treba primenjivati, jer je namenjen isključivo profesionalnoj upotrebi.