Nepravilnosti srčanog rada (Srčane aritmije)

Šta je srčana aritmija?

Nepravilnost u ritmu rada srca.

Šta prouzrokuje nepravilnost srčanog rada?

U nekim siučajevima, ona je prouzrokovana stvarnim srčanim oboljenjem, u drugima, reč je o normalnom srcu koje je iz ovog ili onog razloga počelo nepravilno da tuče. Lekar obično može da napravi razliku između raznih uzroka ovakvih nepravilnosti.

Da li nepravilnosti srčanog rada ometaju njegovu funkciju?

Povremeni vanredni udar srca ili preskok u radu srca (ekstra- sistola) ima malo uticaja na funkciju srca. Druge srčane aritmije mogu ozbiljno da ometaju cirkulaciju.

Da li nepravilnosti srčanog rada mogu uspešno da se leče?

U velikoj većini slučajeva, nepravilnost srčanog rada reagovaće na lečenje pomoću određenih lekova za srce.

Šta je preskočeni ili preuranjeni udar srca?

To je povremena nepravilnost u radu srca, tokom koje pacijent oseća neuobičajenu senzaciju u grudnom košu (lepršanje) ili prolazni osećaj praznine u grudnom košu. Stručno, ovo stanje naziva se ekstrasistola.

Od kakvog je značaja preskok?

U velikoj većini slučajeva preskok nema nikakvog ozbiljnog značaja, mada ponekada može da bude neugodan.

Šta izaziva preskok?

Razni uslovi, među kojima su iscrpljenost, nepromišljeno uzimanje lekova, nervoza, razdražljivost, akutna infekcija itd. Ređe, uzrok može biti postojeće srčano oboljenje.

Da li duvan ikada izaziva ekstrasistole?

Da, to je jedan od najčešćih uzroka nepravilnosti srčanog rada.

Što je sportsko srce?

Najčešće, ovaj izraz se upotrebljava pogrešno za proširenje srca kod Ijudi koji su se preterano naprezali u vreme kada su se intenzivno bavili sportom. Danas se smatra da ta srca u stvari, od početka nisu bila zdrava. ne postoji nikakav pouzdani dokaz da bavljenje sportom prouzrokuje oboljenja kod normalnog srca.