Neuropatije – Neuropraxis Novi Sad

Neuropatije – Neuropraxis Novi Sad

Neuropatije zauzimaju posebno mesto, kada je reč o bolestima koje ljudima zagorčavaju život. Zbog stalno prisutnog bola ljudi često nisu u stanju normalno da rade. Prognoze nisu baš mnogo optimistične, ako se na vreme ne otkriju i terapijski makar zaleče.

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis u Novom Sadu, je ordinacija u kojoj možete zakazati pregled i dobiti dijagnozu za dalje lečenje. Zakazivanje i pregled možete obaviti na brojeve telefona 021/54 95 90.

 

Šta je neuropatija?

Neuropatija je oboljenje perifernih nerava, pa je najčešći simptom oštećenja trnjenje ili smanjen osećaj u nožnim prstima i stopalima.

Oboljenje perifernih nerava u priličnoj meri može da oteža normalan život jer stalno prisutan bol ne dozvoljava funkcionisanje. Ovo oboljenje može biti naslednog i stečenog karaktera.

Koji su simptomi neuropatije?

Prvi, ujedno i najčešći simptom oštećenja nerava, je smanjen osećaj ili trnjenje u nožnim prstima ili stopalima. Neki pacijenti osećaju bol, dok neki ne osećaju ni nadražaj ni promenu temperature. To su već signali da bolest postoji. Pacijent može da oseti slabost u mišićima, promene u organima za varenje (npr.nadutost, mučnina, proliv), problem sa pražnjenjem bešike, pa i problem sa potencijom.

Često osobe koje ne znaju da imaju neuropatiju najčešće se žale da u šakama i stopalima osećaju trnjenje, žarenje, mravinjanje. Međutim, konstantan bol je najvažniji simptom koji otežava normalan život osobama sa ovim problemom.

Koje još neuropatije postoje?

Poseban interes usmeren je prema dijabetičkoj i postherpetičkoj neuropatiji, alkoholnoj neuropatiji, sindromu karpalnog kanala, HIV senzornoj neuropatiji i dr.

Neuropatija može biti akutna (ako tegobe traju do šest meseci) ili hronična (kada tegobe traju duže). Najčešća je mešovita senzo-motorna neuropatija u populaciji preko 75% obolelih od dijabetesne neuropatije.