Nosni sinusi

Šta su nosni sinusi i gde se nalaze?

Sinusi su vazdušni prostori obloženi sluzokožom i nalaze se unutar lobanjskih kostiju lica. Preko malih otvora vezani su sa nosnom šupljinom. Frontalni sinusi nalaze se unutar koštanog tkiva upravo iznad i iza obrva; maksilarni sinusi nalaze se unutar kostiju obraza, ispod očiju; etmoidni sinusi nalaze se u pozadini nosa i unutarnjeg očnog prostora i šire se ka unutrašnjosti lobanje; sfenoidni sinus nalazi se duboko u lobanji iznad nivoa grla.

Kakvu ulogu igraju sinusi?

Ovi vazduhom ispunjeni prostori olakšavaju težinu glave i doprinose rezonanci glasa.

Da li se zapaljenje sinusa (sinusitis) često sreće?

Sinusitis je stanje koje se u medicini najčešće sreće. Sastoji se od zapaljenja sluzokože jednog ili više sinusa. Kada su svi sinusi zapaljeni stanje se naziva pansinusitis.

Da li se infekcije sinusa češće javljaju pod izvesnim klimatskim uslovima?

Da. Osobe koje žive u vlažnim klimama, ili tamo gde ima dosta magle, ili u krajevima gde postoje izražena kolebanja u temperaturi podložnije su infekcijama sinusa. Isto tako, osobe koje stalno udišu zagađen vazduh češće obolevaju od sinusitisa. Međutim, kod ljudi koji žive u suvim toplim krajevima sinusitis se najređe javlja.

Koji su simptomi sinusitisa?

Oni se razlikuju u odnosu na oboleli sinus. Najčešći simptomi su:

a. Osetljivost iznad inficiranog sinusa
b. Nosni ton glasa
c. Začepljenost sa lučenjem iz nosa ili iza nosa
d. Jaka glavobolja koja se pojačava pri savijanju glave.
e. Povišena temperatura

Kako se postavlja dijagnoza sinusitisa?

Na sinusitis se obično posumnja ako prehlada traje više od nedelju dana. Prisustvo bola ili osetljivost iznad obolelog sinusa, glavobolja i gore opisani simptomi pomoći će da se postavi dijagnoza. Ona se može potvrditi prosvetljavanjem u mračnoj sobi i rendgenskim snimkom.

Koji sinusi najčešće dobijaju infekciju?

Maksilarni, frontalni i etmoidni.

Kako se leči sinusitis?

Većina slučajeva povoljno reaguje na lečenje. Terapija treba da se sastoji od: odmora u postelji, udisanja pare, toplih obloga koje se stavljaju na područje obolelog sinusa, zatim kapi za nos radi smanjena blokada prouzrokovanih lučenjem sluzokože i primene antibiotika i antihistaminika. Ako je groznica jaka treba koristiti aspirine. Dalje lekarsko lečenje sastojaće se od tamponade nosa i usisavanja nosnih izlučevina. Često se uzimaju kulture sinusne sekrecije radi izdvajanja mikroorganizma koji je prouzrokovao zapaljenje i određivanja njegove osetljivosti na razne antibiotike.

U kojim slučajevima sinusitisa je potrebno hirurško lečenje?

U onim koji u toku dužeg vremena ne reaguju na gore pomenutu konzervativnu terapiju.

Koje se operacije vrše zbog sinusitisa?

Cilj svih operacija koje se vrše zbog sinusitisa je da omoguće odgovarajuću drenažu i, u nekim slučajevima, odstrane obolelu sluzokožu i koštano tkivo. Većina ovih operacija se obavlja pod lokalnom anestezijom, ali u nekim slučajevima potrebna je opšta anestezija.

Koje se obično operacije izvode na maksilarnom sinusu?

a. Obična punkcija sinusa kroz nos sa ispiranjem i sukcijom
b. Otvaranje velikog otvora od strane nosa do sinusa kako bi se omogućila drenaža
c. Radikalna sinusotomija pri kojoj se sluzokoža sinusa podiže sa kosti na kojoj leži i očisti. Pri ovoj operaciji rez se čini u ustima ispod gornje usne

Koje se operacije obnavljaju na frontalnom sinusu?

Ranije se frontalni sinus ispirao kroz nos, ali se to danas retko radi. U slučaju operacije, rez se pravi na koži ispod unutrašnjeg dela obrve i otvara mali otvor kroz koštani zid frontalnog sinusa. Ako je okolno koštano tkivo inficirano, radikalna frontalna sinusotomija može biti neophodna. U ovom slučaju pravi se veći rez i odstranjuje ceo koštani pod frontalnog sinusa. Mada su operacije frontalnog sinusa ozbiljne, rezultati su obično dobri i većina se pacijenata kompletno oporavlja.

Koje se operacije izvode na etmoidnim sinusima?

Ovim se sinusima obično prilazi kroz nos. Ako je infekcija jaka ili ako je zahvatila sferoidni sinus ili se raširila i zahvatila tkivo oko očiju, može biti potrebna spoljna etmoidektomija. U ovom slučaju rez koji se obično pravi pri infekcijama frontalnog sinusa se produžava naniže.

Koje se operacije koriste pri zapaljenjima sferoidnog sinusa?

Ovaj se sinus može punktirati i ispirati kroz nos pod lokalnom anestezijom. Pošto teža sferoidna infekcija može dovesti do infekcije mozga ili slepila, ponekad je potrebno izvršiti radikalnu operaciju zajedno sa kompletnom etmoidektomijom.

Koliko je efikasna sinusna hirurgija?

Hirurgija pomaže u većini slučajeva.

Koliko dugo je potrebno da se ostane u bolnici posle veće operacije sinusa?

Obično sedam do deset dana.

Može li se sinusitis posle operacije ponovo javiti?

Da, ali u malom broju slučajeva.

Kako se leči povratni sinusitis?

Leči se kao nova infekcija na isti način kao i prvi put.