Novorođenče – izgled i nega

Kako se može odrediti da li je dete rođeno normalno?

To je obično prvo pitanje koje se postavlja pedijatru. Na njega se može odgovoriti tek posle detaljnog pregleda novorođenčeta. Taj pregled uvek treba obaviti prvih nekoliko dana posle rođenja. Mnoge nenormalnosti manjeg stepena koje se prvih dana zapaze spontano će nestati i o njima ne treba brinuti.

Da li kod novorođenih beba ima nekih manjih teškoća u disanju?

Da. Pri rođenju u grlu novorođenčeta može doći do nagomilavanja sluzi. Babica ili koja druga bolnička negovateljica će isisati sluz i olakšati disanje deteta.

Zašto ponekad glava novorođenčeta ima čudan oblik?

Izdužen ili nepravilan oblik glave nastaje zbog izduživanja u toku porođaja. Glava se u većini slučajeva vraća u normalan oblik za jednu do tri nedelje, mada ovo u nekim slučajevima može i duže potrajati.

Postoji li mogućnost povrede »mekih mesta« (fontanela) na glavi novorođenčeta?

Ne. Vrlo retko ovaj deo glave biva povređen. Obično pranje i dodir neće prouzrokovati nikakvu povredu.

Može li se glava novorođenčeta prati?

Da.

Zašto neka novorođenčad na glavi imaju jajasti otok?

To može biti rezultat potkožnog krvarenja na glavi zbog pritiska u toku prolaska kroz karlični kanal. Ono se ne širi u unutrašnjost lobanje, ne zahvata mozak i biće polako apsorbovano bez ikakvih posledica. Neće ostati nikakav trag.

Ima li značaja ako se beba rodi sa malo kose?

Ne. Mnoga se deca rađaju sa vrlo malo kose; druga će izgubiti nešto kose koju imaju. Kosa novorodenčeta može otpasti, a nova će docnije izrasti. Na čelu ili na telu mogu postojati fine perjaste dlačice koje će takođe za kratko vreme nestati.

Kakva je posebna nega potrebna za dečje teme?

Perite teme vodom i sapunom dva ili tri puta nedeljno. Ostalim danima koristite ulje za bebe. To sprečava ljuspanje fontanele. Ukoliko se ljuspice jave one se mogu dobro oprati i isčešljati finim češljem. U nekim slučajevima lekar će prepisati pomadu kojom treba mazati teme da bi se sprečilo novo ljuspanje.

Kako treba negovati oči, uši i usta novorođenčeta?

Nije potrebno prati oči i uši deteta, niti čistiti nos i usta. Priroda je obezbedila tečnosti i sekrecije koje ih čiste bez pomoći spolja. Ukoliko se spolja u uhu nagomila ušna mast ona se pažljivo može isprati bez potrebe za uvlačenjem predmeta u ušni kanal.

Treba li nešto učiniti sa kratkom membranom (frenulom) ispod jezika novorođenčeta?

U većini slučajeva ne treba ništa raditi, pogotovu ako beba može da normalno isplazi jezik. Ova takozvana »petlja jezika« ne utiče na govor i ne prouzrokuje vrskanje. Stara praksa sečenja ove membrane je napuštena, izuzev u slučajevima kada je vrlo debela ili kad utiče da se ne može isplaziti jezik.

Zašto neke bebe imaju laku žutu boju (žuticu)?

Mnoge bebe dobijaju laku žutu boju kože trećeg do petog dana života. To je normalno i nema potrebe da se zbog toga bilo šta preduzima. To sponatno prestaje u roku od sedam do deset dana. Stanje se naziva fiziološka žutica. Ako se žutica javi ranije i ako je intenzivnija, ili se pak pojačava umesto da nestane, potrebno je obratiti se lekaru radi dijagnoze i lečenja.

Šta predstavlja mnogo malih crvenih tačkica na koži deteta koje se vide prvih nekoliko dana posle rođenja?

To je reakcija na amniotičku tečnost koja je okružavala dete u utrobi majke. One će za nekoliko dana nestati.

Zašto se ljušti koža novorođenčeta?

Posle devetomesečnog boravka u tečnoj sredini koža neke dece se ljušti. Koža je u ovoj fazi vrlo osetljiva i reaguje na trljanje, pranje, toplotu i nadražaj koji prouzrokuje odeća. Reakcija može prouzrokovati crvenilo i ljuštenje kože.

Kakvo je značenje malih gnojnica na trbuhu ili u preponama?

To je rezultat kožne infekcije novorođenčeta koja se naziva impetigo. Lako se otklanja antibiotičkim mastima ili pranjem antiseptičnim sapunom. U nekim slučajevima antibiotici se mogu davati interno.

Kakav je značaj plavičaste tačke na dnu kičme?

Ova tačka nema nikakvog značaja i vremenom nestaje, uglavnom u roku od godine dana. Slične tačke se mogu pojaviti na zadnjici. Ne zahtevaju nikakvo lečenje.

Zašto bebe u toku prvih dana života gube u telesnoj težini?

Sve majke izgleda da zabrinjava rani gubitak telesne težine deteta mada se on javlja kod svakog novorođenčeta. To je tzv. (fiziološki pad telesne težine. Gubitak telesne težine novorođenčeta ako se ono doji prouzrokovano je činjenicom da mleko ne počinje da se luči iz dojki majke do trećeg ili četvrtog dana posle porođaja. Kod dece koja se hrane flašicom do gubljenja telesne težine dolazi zbog malih količina hrane koja se daje detetu.

Zbog čega se novorođenoj deci daju kapi za oči?

Medicinska praksa je svuda da se neka vrsta antiseptika nakapava u oči deteta čim se ono rodi kako bi se sprečilo žirenje infekcije iz majčine vagine. U nekim zemljama koristi se srebrni nitrat. U drugim se pak koristi rastvor penicilina ili nekog drugog antibiotika. Takve kapi sprečavaju gonoreičnu infekciju oka ukoliko majka ima ovu bolest.

Šta znače mrlje iznad očiju novorođenčeta?

Neke se bebe rađaju sa malim mrljama iznad očnih kapaka na čelu i pozadi na vratu. One nemaju nikakvog značaja i nestaju za nekoliko nedelja, mada u nekim slučajevima mogu trajati i po nekoliko meseci.

Hoće li se promeniti boja očiju deteta?

Boja očiju novorođenčeta nije konačna. Konačna boja se javlja posle otprilike šest meseci.

Kada dete može jasno da vidi?

Otprilike u drugom ili trećem mesecu.

Da li je normalno da oči novorođenčeta izgledaju razroko?

Da. Sva novorođena deca ne mogu u toku prve godine života dobro sinhronizovati oči. Dok dete ne napuni godinu dana ili osamnaest meseci, ne treba stvarati zaključak da je ono razroko.

Zašto neke bebe imaju male krvave tačkice u očima?

Ove tačke predstavljaju mala krvarenja konjunktive ili obloge očne jabučice i nestaju bez ikakvih naknadnih posledica.

Da li podbulost očiju novorođenčeta ima nekog značaja?

Ne. Ona je takođe privremena.

Zašto drugog ili trećeg dana po rođenju postoji lučenje iz očiju novorođenčeta?

Lučenje obično nastaje zbog kapi koje su nakapane pri rođenju. Nestaće za nekoliko dana.

Zašto su grudi novorođenčeta otečene?

Većina beba, i dečkića i devojčica, ima na grudima izvestan otok bilo pri rođenju ili nešto kasnije. Otok prouzrokuje hormon koji cirkuliše u krvotoku i majke i deteta. To je hormon koji prouzrokuje lučenje mleka iz majčinih dojki.

Kakva se terapija koristi za tako otečene grudi?

Nikakva, ukoliko grudi ne postanu crvene, zapaljene i osetljive. Otok i lučenje mleka će prestati bez ikakvog lečenja.

Zašto neke bebe na nosu imaju bele tačkice?

One su prouzrokovane skupljanjem kožnog loja koji nije uspeo da se izluči iz lojnih žlezda. Obično, površinski masni sloj nastaje pri pranju i bele naslage loja takođe.

Da li je potrebno izvršiti obrezivanje muškog novorođenčeta?

Neki ljudi praktikuju obrezivanje kao verski ritual. Neki lekari danas preporučuju obrezivanje radi lakšeg održavanja čistoće u predelu penisa. Pored toga, pojava raka na penisu praktično nije zapažena kod dece kod koje je po rođenju obavljeno obrezivanje.Ipak, obrezivanje nije neophodno ako se kožica može lako svući sa glave penisa.

Kada se može izvršiti obrezivanje?

U slučajevima kada se obavlja kao ritualni postupak, obrezivanje se obično vrši osmog dana po rođenju. Ali ono se bezbedno može izvršiti i trećeg i četvrtog dana po porođaju. U nekim bolnicama ginekolog vrši obrezivanje pri samom porođaju. Pre obrezivanja važno je ustanoviti vreme krvarenja (zgrušavanja krvi) deteta kako bi se otkrile bilo kakve nenormalne sklonosti ka krvarenju i sprečilo postoperativno krvarenje.

Kakva treba da bude nega posle obrezivanja?

Zavoje treba skinuti posle dva do tri dana. Oko penisa nekoliko puta dnevno treba stavljati tople vlažne obloge pošto se predeo oboji dvopostotnim rastvorom živinog hroma. Kasnije treba koristiti sterilan vazelin kako bi se sprečilo lepljenje gaze za ranu.

Da li je potrebna naročita nega rektalnog dela, tj. dečje stražnjice i čmara?

Ne. Samo lako pranje vodom i sapunom kao i ostalih delova tela.

Ako je pupčana vrpca suviše daleko vezana hoće li doći do hernije?

Pupčana vrpca se obično podvezuje dva do pet santimetara od dečjeg tela. Ceo taj deo će se osušiti i otpasti za oko nedelju dana i ostaviti vlažnu površinu koja zarasta. Ona će se opet osušiti i zarasti nekoliko dana kasnije. Dužina podvezane pupčane vrpce ne utiče na pojavu hernije.

Kakvu negu treba preduzeti pošto otpadne pupčanik?

Predeo treba čistiti dva puta dnevno sa malo alkohola nanetog na pamučni tupfer dok rana ne zaraste. To će trajati između nedelju i deset dana. Malo krvarenje ne treba da uznemirava. Ponekad se na pupku može videti ostatak »divljeg mesa«. Dečji lekar može izvršiti kauterizaciju i rana će brzo zarasti.

Da li je potrebno stavljati zavoj oko trbuha novorođenčeta?

Ne. To ne pomaže zarastanju pupka niti sprečava pucanje ili herniju. Na pupak treba staviti samo suvu čistu gazu.

Kakav značaj ima oticanje mošnica?

U većini slučajeva prouzrokovano je nagomilavanjem tečnosti. Takvo se stanje naziva hidrokela. Većina hidrokela kod novorođenčadi nestaće bez ikakvog lečenja u roku od godinu dana po rođenju. Ipak, važno je da lekar pregleda sve otoke na mošnicama kako bi se sa sigurnošću ustanovilo da nije u pitanju hernija.

Može li plač prouzrokovati herniju muške bebe?

Ne. Hernija je urođeni defekt.

Zašto su noge neke novorođene dece zgrčene?

Na ovu pojavu utiče položaj nogu deteta u utrobi majke. Zgrčenost će vremenom bez lečenja nestati.

Posle koliko vremena se dete može kupati sunđerom?

Odmah po izlasku iz bolnice.

Posle koliko vremena se može dete kupati u kadi?

Čim zaraste pupak. Ukoliko je muško dete obrezano, preporučuje se da se ovako kupanje odloži dok rana od obrezivanja ne zaraste. To obično traje sedam do deset dana.

Kolika treba da bude temperatura dečje sobe?

Od 21° do 22°C u toku dana; od 18° do 20°C noću. Previše topla soba štetna je isto toliko koliko i previše hladna. Treba uvek obezbediti ulaz svežeg vazduha i izbegavati peći na naftu i gas.

Kada se dete može izvesti napolje?

Sedam do deset dana pošto majka napusti bolnicu, pod uslovom da je vreme lepo. Prvog dana treba početi sa četvrtčasovnim ižlaskom, drugog dana sa polučasovnim i tako dalje. Ne izvodite dete ako je vreme suviše hladno (ispod 4°C), vetrovito ili vlažno. Bebu treba zaštititi od direktnog uticaja jakog sunca.

Treba li bebu izvoditi svakog dana?

Ne. Svež vazduh koji ulazi kroz otvoren prozor je isto tako koristan. Izbegavajte izlazak kad je vreme loše.

Kad treba dozvoliti posetiocima da vide novorođenče?

Najbolje je da se u toku prve dve nedelje posetiocima ne dozvoli pristup novorođenčetu. Niko sa zapaljenim grlom, pa čak ni majka, ne treba da prilazi novorođenčetu. Posle dve nedelje zdravim ljudima se može dozvoliti da vide bebu po mogućstvu pre kupanja.

Može li se detetu dati cucla ako neprestano plače?

Da. Ako ga to smiruje.

Zašto se novorođene bebe moraju u bolnicama posmatrati kroz staklenu pregradu?

Da bi se sprečilo prenošenje infekcije na njih.

Može li se pri pravljenju fotografija novorodenčadi koristiti fleš?

Da. Fleš uopšte neće uticati na bebine oči.